Στο χορό των τρισεκατομμυρίων και η ΕΚΤ

Φωτογραφία: Shutterstock

Μετά το πρόγραμμα – μαμούθ ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των Ηνωμένων Πολιτειών για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρίχνεται πιο δυναμικά στη μάχη για την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης που έχει δεχτεί πολύ ισχυρό πλήγμα από την πανδημία.

Με τα lockdown να συνεχίζονται, οι ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίες της ευρωζώνης ίσως να μη χάνονται, αλλά σίγουρα καθυστερούν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λοιπόν, ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες πρόκειται να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης του 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ «με πολύ ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους».

Μάλιστα, όπως τονίζεται, το πρόγραμμα θα αναθεωρηθεί, αν χρειαστεί, ώστε να διατηρηθούν οι καλές συνθήκες χρηματοδότησης της αγοράς που θα βοηθήσουν να «αντιμετωπιστεί το αρνητικό σοκ της πανδημίας στην πορεία του πληθωρισμού».

Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ θα κάνει τα εξής βήματα:

  • Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1.850 δισ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει λήξει. 
  • Οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP το επόμενο τρίμηνο θα διενεργούνται με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους.
  • Θα διενεργούνται αγορές με ευελιξία σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς και με σκοπό να αποτραπεί η υιοθέτηση αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης που δεν συμβαδίζουν με την αντιστάθμιση της προς τα κάτω επίδρασης που ασκεί η πανδημία στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού. 
  • Η ευελιξία των αγορών ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες θα συνεχίσει να στηρίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. 
  • Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την επανεπένδυση των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτώνται στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
  • Θα συνεχιστεί η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) με ύψος 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.
  • Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως. 
  • Η ΕΚΤ θα συνεχίσει επίσης να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης που διενεργεί. Πιο συγκεκριμένα, η τρίτη σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστική πηγή χρηματοδότησης για τις τράπεζες, στηρίζοντας τη χορήγηση τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σύμφωνα με ειδικούς, είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας να διατηρηθεί η υγεία των αγορών ομολόγων, δεδομένου ότι παρατηρήθηκαν αυξήσεις στις αποδόσεις το τελευταίο διάστημα εξ αιτίας των ανησυχιών για αύξηση του πληθωρισμού με το άνοιγμα των οικονομιών το επόμενο διάστημα. Η τάση αυτή έκανε πολλές Κεντρικές Τράπεζες να επιχειρήσουν να καθησυχάσουν τους επενδυτές, με δηλώσεις για διατήρηση των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ