Οι τεχνολογικοί κολοσσοί… το ξανασκέφτονται για την τηλεργασία

Work from home / Φωτογραφία: Unsplash/Daria Nepriakhina

Την περασμένη Τετάρτη, η Φιόνα Τσικόνι της Google έγραψε μία επιστολή προς τους εργαζομένους της εταιρείας ανακοινώνοντάς τους ότι επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα επιστροφής τους στα γραφεία. Όπως είπε, από την 1η Σεπτεμβρίου, οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να δουλεύουν από το σπίτι πάνω από 14 ημέρες θα πρέπει να ζητούν ειδική άδεια για να το κάνουν. Επίσης, θα πρέπει να «ζουν σε μία εύλογη απόσταση» από το γραφείο τους. Τέλος… τα κοκτέιλ στην παραλία με το λάπτοπ.

Η πρόθεση είναι ξεκάθαρη – ασφαλώς και θα έχετε πιο ευέλικτο ωράριο σε σχέση με πριν την πανδημία, όμως οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιστρέψουν στα γραφεία τους. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με όσα έλεγαν ανώτατα στελέχη τεχνολογικών κολοσσών το διάστημα του πρώτου lockdown, όταν εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο αναγκάστηκαν να εργάζονται από τα σπίτια τους.

Για παράδειγμα, ο Τζακ Ντόρσεϊ του Twitter είχε κάνει πρωτοσέλιδα τον περασμένο Μάιο όταν είπε ότι «οι εργαζόμενοι του Twitter μπορούν στο εξής να εργάζονται από το σπίτι τους για πάντα».

Πολλοί, μάλιστα, θεωρούσαν ότι μετά την πανδημία, η «νέα κανονικότητα» της Σίλικον Βάλεϊ θα ήταν η απομακρυσμένη εργασία και οι εταιρείες θα ζητούσαν από ένα μικρό ποσοστό των εργαζομένων να πηγαίνουν στο γραφείο. Μάλιστα, είχαν γραφτεί και πάρα πολλές αναλύσεις για το τεράστιο κόστος των εγκαταστάσεων τον τεχνολογικών κολοσσών που θα πήγαιναν χαμένες εξ αιτίας της νέας τάσης.

Από την άλλη, βέβαια, ο κ. Ντόρσεϊ όταν είπε ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δουλεύουν «για πάντα» από το σπίτι, πρόσθεσε «σε περίπτωση που ο ρόλος και η κατάστασή τους δίνει αυτή τη δυνατότητα». και, φυσικά, το «σε περίπτωση που» τα λέει όλα.

Ανάλογες δηλώσεις έχουν γίνει από τα ανώτατα στελέχη όλων των τεχνολογικών κολοσσών, όμως το πρόβλημα είναι πώς ορίζει κάθε εταιρεία το «ευέλικτη» ή «υβριδική» εργασία.

Αυτό σημαίνει ρεπό την Παρασκευή; Η Microsoft, για παράδειγμα, σκέφτεται μερική εργασία από το σπίτι – κάτω από το 50% - για τους περισσότερους εργαζομένους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Amazon έστειλε επίσης επιστολή στους εργαζομένους λέγοντας ότι «στόχος μας είναι να επιστρέψουν στην εργασία στο γραφείο ως βασική μας κουλτούρα. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύπτουμε, να συνεργαζόμαστε και να μαθαίνουμε όλοι μαζί με πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Η αλήθεια επίσης είναι ότι οι τεχνολογικές εταιρείες ήταν ανέκαθεν πρωτοπόρες στον τρόπο εργασίας. Και σίγουρα καμία δε θέλει να χάσει τα ταλέντα της, που ενδεχομένως επιθυμούν να εργάζονται με πιο ευέλικτους όρους.

Η Spotify μοιάζει να είναι αρκετά ευέλικτη, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι της έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν πλήρες ωράριο από το σπίτι, από το γραφείο ή ένα συνδυασμό και των δύο. Το μίγμα είναι κάτι που θα αποφασίσουν ο εργαζόμενος και ο επικεφαλής από κοινού.

Την περασμένη εβδομάδα, η IBM ανακοίνωσε ότι προτείνει «το 80% του εργατικού δυναμικού να δουλεύει τουλάχιστον για τρεις μέρες την εβδομάδα στο γραφείο». Στελέχη της επιχείρησης διευκρινίζουν ότι πολλά εξαρτώνται και από τον ίδιο τον εργαζόμενο και την προοπτική που θέλει να έχει η καριέρα του. Πώς θα γίνει κανείς μάνατζερ αν δε βρίσκεται μεταξύ άλλων ανθρώπων;

ΣΧΕΤΙΚΑ