Έναν απρόσμενο σύμμαχο βρήκε ο Μπάιντεν

NEWSROOM
Ο Τζο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν

Καθώς ο Λευκός Οίκος σκέφτεται την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων για πρώτη φορά σε περισσότερα από 25 χρόνια, ο επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες δήλωσε ότι στηρίζει το εν λόγω σχέδιο. «Στηρίζουμε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν να προχωρήσει σε τεράστιες επενδύσεις στην αμερικανική υποδομή», δήλωσε ο Τζεφ Μπέζος, προσθέτοντας ότι και οι Δημοκρατικοί, αλλά και οι Ρεπουμπικανοί έχουν στηρίξει τα έργα υποδομής στο παρελθόν και αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να εργαστούμε συνολικά για να τα καταφέρουμε. Συνειδητοποιούμε ότι αυτές οι επενδύσεις θα απαιτήσουν υποχωρήσεις από όλους μας».

Ο Λευκός Οίκος έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται σχέδιο αύξησης της εταιρικής φορολογίας από τα τωρινά επίπεδα του 21% ώστε να χρηματοδοτηθεί το φιλόδοξο σχέδιο υποδομών του νέου Αμερικανού Προέδρου.

Η δήλωση του Τζεφ Μπέζος – του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο – είναι μία σαφής ένδειξη αποδοχής του Μπάιντεν για την αύξηση της φορολογίας, θέμα που διχάζει φυσικά την επιχειρηματική κοινότητα, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι θα απειληθεί η ανάκαμψη από την πανδημία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon είναι σίγουρα ένας σύμμαχος, που εκπλήσσει…

Ειδικά αν θυμηθεί κανείς την ιστορία μεταξύ του Μπέζος και του Μπάιντεν. Το 2019, ο τότε πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε κατηγορήσει την Amazon για την «παράδοσή» της να χρησιμοποιεί πιστώσεις και εκπτώσεις για να μειώσει τη φορολογία της. Η εταιρεία απάντησε λέγοντας ότι «πληρώνουμε κάθε σεντ που οφείλουμε», καθώς και ότι είχε πληρώσει 2,6 δισ. δολάρια σε εταιρική φορολογία από το 2016.

Και ξανά πέρυσι, ο τότε υποψήφιος για την Προεδρία, Μπάιντεν, είχε πει ότι «η Amazon πρέπει να αρχίσει να πληρώνει τους φόρους της» στο πλαίσιο μίας ευρύτερης κριτικής στις μεγάλες, επιτυχημένες επιχειρήσεις. Και τότε, η Amazon απάντησε ότι εφαρμόζει τη νομοθεσία.

Ο αμερικανικός κολοσσός έχει επίσης δεχτεί έντονη κριτική από τη Γερουσιαστή, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία έχει υπάρξει υποψήφια για το χρίσμα και είναι γνωστή για τις «αριστερές» της απόψεις. Η Γουόρεν είχε κατηγορήσει την Amazon για τα τεράστια μερίδια στους επενδυτές και την ελάχιστη φορολογία, με την Amazon να απαντά ότι «εσείς φτιάχνετε τους φορολογικούς νόμους. Εμείς απλά τους ακολουθούμε». Στην ανακοίνωση, είχε επισημανθεί ότι η εταιρεία έχει πληρώσει δισεκατομμύρια στην εφορία τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, από τα στοιχεία προκύπτει ότι το 2017 και το 2018, η Amazon έλαβε επιστροφές από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ το 2019 πλήρωσε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάριο σε Ομοσπονδιακό εταιρικό φόρο. Το 2020, η Amazonπλήρωσε 1,7 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά της κέρδη έφτασαν τα 21,3 δισ. δολάρια.

Παρά το γεγονός, πάντως, ότι το κολοσσιαίο σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών που προωθεί ο Μπάιντεν έχει δεχτεί κριτική, η αλήθεια είναι ότι πιθανότατα θα ελκύσει και άλλους επικεφαλής εταιρειών ή επιχειρήσεις να προθυμοποιούν να πληρώσουν περισσότερα για ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ