Έρχονται μικρότερες και καλύτερες κάμερες για έξυπνα κινητά

Κάμερες από Smartphone/ Φωτογραφία AP

«Οι κάμερες των έξυπνων κινητών σήμερα μπορούν να βγάλουν καλύτερες φωτογραφίες από μηχανές, οι οποίες κόστιζαν πάνω από 7.000 δολάρια πριν από 20 χρόνια», λένε επαγγελματίες φωτογράφοι. Οι κάμερες που είναι ενσωματωμένες στα έξυπνα κινητά μας έχουν γίνει τόσο καλές, που τα νέα παιδιά, τα οποία δε θυμούνται καν τις φωτογραφικές μηχανές θα γελούσαν με την προοπτική να έχουν μία διαφορετική συσκευή στα χέρια τους, απλά για να παίρνουν φωτογραφίες.

Ωστόσο, όπως τονίζουν ειδικοί, υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Τα περισσότερα έξυπνα τηλέφωνα χρησιμοποιούν ένα σύστημα φακών, το οποίο προσθέτει βάρος και όγκο, καταστρέφοντας ουσιαστικά το λεπτό σχεδιασμό στο πίσω μέρος ενός τηλεφώνου.

Όμως, αυτό αναμένεται να αλλάξει σύντομα, καθώς αναπτύσσεται μία νέα τεχνολογία φακών, με ζουμ της κάμερας και χαρακτηριστικά, που θα δίνουν πιο φωτεινές φωτογραφίες, μειώνοντας ταυτόχρονα το μέγεθος και το βάρος ενός τηλεφώνου.

Ταυτόχρονα, το λογισμικό που χρησιμοποιείται στα έξυπνα κινητά για να ζουμάρουν υποβαθμίζει την ποιότητα της φωτογραφίας, η οποία γίνεται πιο θολή.

Στην εταιρεία, Scope Photonics, που εδρεύει στο Οντάριο του Καναδά, οι τεχνικοί δημιουργούν ένα νέο είδος ζουμαρίσματος χωρίς απώλειες στην ποιότητα της φωτογραφίας. Οι τεχνικοί εργάζονται πάνω σε ένα νέο είδος τεχνολογίας με υγρούς κρυστάλλους, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται στις οθόνες LCD των τηλεοράσεων. Η εταιρεία έχει βρει ένα τρόπο επεξεργασίας των υγρών κρυστάλλων που κινούνται με βάση το φως που περνάει μέσα τους, μιμούμενο το ζουμ. Έτσι, οι συγκεκριμένες κάμερες δε χρησιμοποιούν ένα σύστημα φακών, αλλά μόνο ένα φακό.

Από το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, μία άλλη start-up προσπαθεί να ξεφορτωθεί το εξόγκωμα της κάμερας στο πίσω μέρος ενός τηλεφώνου και ταυτόχρονα να κάνει πιο φωτεινές φωτογραφίες.

Στη Γιούτα μία ομάδα ερευνητών έχουν φτιάξει ένα φακό εκατό φορές ελαφρύτερο και χίλιες φορές πιο λεπτό από το φακό που χρησιμοποιείται στα iPhone 11. Ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο κατάφερε να κατασκευάσει ένα φακό που περιλαμβάνει χιλιάδες μικρο-δομές αντί για μία, με αποτέλεσμα να κατασκευάσει μία πιο ελαφριά συσκευή με καλύτερο αισθητήρα φωτός.

Όπως λένε οι ειδικοί, το να καταφέρουν να μειώσουν το βάρος της κάμερας ακόμα και για ένα γραμμάριο είναι πολύ σημαντική και δύσκολη υπόθεση. Ο καθηγητής Μένον προβλέπει ότι οι φακοί που φτιάχνει η ομάδα του θα είναι έτοιμοι για μαζική παραγωγή σε τρία με πέντε χρόνια.

Άλλωστε, όλοι αυτοί οι εφευρέτες πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι το βασικό χαρακτηριστικό ενός χρήστη έξυπνου τηλεφώνου είναι η αγάπη του στην απλότητα…

ΣΧΕΤΙΚΑ