Ποιος είναι ο Βασιλιάς των κοινωνικών δικτύων

Social Media/ Φωτογραφία shutterstock

Την εποχή που ζούμε, η επιρροή που έχει κάποιος στα κοινωνικά δίκτυα θεωρείται δύναμη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο influencer θεωρείται πλέον εργασία και, μάλιστα, για μερικούς είναι και πολύ επικερδής.

Οι άνθρωποι με τους περισσότερους οπαδούς στο Twitter, στο Instagram ή στο Facebook έχουν στη διάθεσή τους μια τεράστια πλατφόρμα για να διαδώσουν τα μηνύματά τους και συχνά να επηρεάσουν ακόμα και την κοινή γνώμη, ενώ όσοι έχουν πιστούς ακολούθους στο Instagram είναι ακόμα και στόχοι διαφημιζόμενων.

Για πολλούς, τα κοινωνικά μέσα είναι πλέον ένα πολύτιμο εργαλείο, που δίνει ισχύ σε όποιον ξέρει να το χρησιμοποιεί σωστά. Όπως τονίζουν ειδικοί, πολλές διασημότητες διαθέτουν μεγάλη απήχηση και ακολούθους σε όλες τις πλατφόρμες, εν΄λω γενός είναι ότι τα κοινωνικά μέσα έχουν δώσει τη δυνατότητα σε αγνώστους να μετατρέψουν τη φήμη του YouTube ή του TikTok σε εντυπωσιακή επιρροή.

Χαρακτηριστικό της δύναμης των κοινωνικών δικτύων είναι ο τρόπος που ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποίησε τη δύναμη που του έδωσε του twitter και τα εκατομμύρια των ακολούθων του. Ο ίδιος ο ιδρυτής του κοινωνικού μέσου όταν παραιτήθηκε από τη θέση του είχε ζητήσει συγνώμη από τον αμερικανικό λαό που το twitter βοήθησε σημαντικά στην εκλογή του Τραμπ. Ενώ είναι εμφανής η μείωση της επιρροής του στον κοινωνικό διάλογο, από τότε που το Twitter και το Facebook έκλεισαν τους λογαριασμούς του, επειδή υποκίνησε την εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Η εταιρεία Visual Capitalist άθροισε όλους τους ακολούθους διασημοτήτων στα κοινωνικά δίκτυα και κατέληξε σε μία λίστα επιρροής προσωπικοτήτων. Οι πηγές περιλάμβαναν το Twitter, το Instagram, το Facebook, το YouTube, το Twitch και το TikTok.

Τα αποτελέσματα αφορούν προσωπικότητες που προέρχονται από τον αθλητισμό, την πολιτική, την μουσική κ.α.

Έτσι, από τον Απρίλιο του 2021, ο σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου, Κριστιάνο Ρονάλντο, είναι το πιο δημοφιλές άτομο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με 493 εκατομμύρια συνολικούς ακολούθους.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Τζάστιν Μπίπερ με 434 εκατ. ακολούθους και στην 3η θέση η Αριάνα Γκράντε με 429 εκατ. ακολούθους.

Πολύ σημαντική είναι η δύναμη του Instagram, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατφόρμα για το 67% των 50 κορυφαίων επιρροών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ τους, προσωπικότητες όπως οι Καρντάσιαν, οι Τζένερ και πολλοί άλλοι. Ενώ μεταξύ των δημοφιλών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το αστέρι του TikTok, Charli D'Amelio, καθώς και γνωστοί YouTubers, όπως οι Whindersson Nunes Batista, Germán Garmendia και Felix «PewDiePie» Kjellberg.

Όσον αφορά στους πολιτικούς, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έχει τους περισσότερους ακολούθους στο Twitter και ακολουθεί ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντα Μόντι, με περισσότερους από 175 εκατομμύρια ακολούθους στα κοινωνικά μέσα.

Ο Τραμπ είχε περισσότερους από 140 εκατομμύρια οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν μπλοκαριστεί, ενώ η μέση ηλικία των 50 κορυφαίων προσωπικοτήτων με τους περισσότερους ακολούθους είναι πάνω από 37 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ