Παρά τη συμφωνία για το Brexit, οι δασμοί είναι εδώ

Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση/ Φωτογραφία shutterstock

Βρετανικές εξαγωγές αξίας δισεκατομμυρίων στερλινών υπόκεινται σε δασμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρώπη, προκύπτει από ανάλυση ειδικών βασισμένη σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, BBC, παρά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, από μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάσεξ προκύπτει ότι επιβλήθηκαν δασμοί σε βρετανικά προϊόντα αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων στερλινών. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 10% των Βρετανικών εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ.

Κάποιες εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι πλήρωσαν για να ξεφύγουν από την τεράστια γραφειοκρατία και ότι θα διεκδικήσουν τα χρήματά τους σε επόμενο χρόνο.

Για τους εξαγωγείς, η διατήρηση των μηδενικών δασμών υπό τη συμφωνία για μετά το Brexit δεν είναι αυτόματη: χρειάζεται να διεκδικήσουν τα χρήματά τους από τα τελωνεία από τον Ιανουάριο που συνέχισαν τις εξαγωγές τους στην ΕΕ.

Από τα στοιχεία του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, το BBC εκτιμά ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, για αγαθά αξίας από 2,5 έως 3,5 δισ. στερλίνες χρειάστηκε να πληρωθούν δασμοί. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, επιβεβαίωσε τα στοιχεία τονίζοντας ότι επιβλήθηκαν δασμοί σε προϊόντα ύψους 2,5 δισ. στερλινών.

Τα στοιχεία καλύπτουν του μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και ένα μέρος του Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι το 27% των Βρετανικών εξαγωγών υπόκεινται σε δασμούς. Από το ρεπορτάζ του Βρετανικού δικτύου προκύπτει επίσης ότι ιδιώτες, αλλά και επιχειρήσεις, χρειάστηκε να πληρώσουν εκατομμύρια γι’ αυτό το λόγο.

Τα περισσότερα προϊόντα αφορούν σε αγαθά που είχαν εισαχθεί και μετά εξήχθησαν στην ΕΕ, με πολλούς από τους ενδιαφερόμενους να σκοπεύουν να ζητήσουν την επιστροφή των δασμών δικαστικά.

Για παράδειγμα, η εταιρεία, The Classic Car Mechanic, που επισκευάζει αυτοκίνητα πλήρωσε εκατοντάδες στερλίνες για ανταλλακτικά σπάνιων αυτοκινήτων που εστάλησαν στην Ουγγαρία και στη συνέχεια φορολογήθηκαν στα Γαλλικά τελωνεία.

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, οι εξαγωγές – που διολίσθησαν τον Ιανουάριο – επανάκαμψαν μετά. Μεταξύ των τομέων που δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα είναι η κλωστοϋφαντουργεία που είδε τις εξαγωγές της να διολισθαίνουν κατά 63%, ο τομέας των τροφίμων κατά 36% και η αυτοκινητοβιομηχανία με πτώση 20% στις εξαγωγές.

Όσον αφορά στις χώρες, οι εξαγωγές προς Γερμανία κυμάνθηκαν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο στο 42% και 44%, αντίστοιχα, ενώ καλύτερη ήταν η κατάσταση στη Γαλλία όπου οι εξαγωγές το Μάρτιο άγγιξαν τα επίπεδα του 77% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζουν ότι όλα γίνονται με βάση τα συμφωνηθέντα και ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί τους επόμενους μήνες, ενώ η Βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλει αντίστοιχα μέτρα στις εισαγωγές από την ΕΕ στην Βρετανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ