fbpxΟ Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο | Economistas.gr
Skip to main content

Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο

Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο
Ο Τζο Μπάιντεν/ Φωτογραφία AP

Όταν ο Τζο Μπάιντεν είπε στους συνεργάτες του την περασμένη Άνοιξη ότι ήθελε να συναντηθεί σύντομα με το Ρώσο ομόλογό του, η ομάδα του ξεκίνησε αμέσως τις προετοιμασίες – παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, κάποιοι αναρωτήθηκαν τι σκόπευε να επιτύχει με αυτήν την κίνηση.

Οι δύο προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις – περιλαμβανομένης και αυτής στην οποία ο Μπάιντεν ήταν Αντιπρόεδρος – προσπάθησαν, αλλά δεν κατάφεραν να βελτιώσουν τις σχέσεις με τη Μόσχα. Δεδομένου ότι οι προηγούμενες συναντήσεις μεταξύ του Πούτιν με τους Προέδρους των ΗΠΑ εξαντλήθηκαν σε «αδιάφορες» συζητήσεις, πολλοί αναρωτιούνται για το τι σκοπεύει να κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν, λιγότερους από έξι μήνες από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πάντως, του αμερικανικού δικτύου, ο Αμερικανός Πρόεδρος – μετά από δύο τηλεφωνήματα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πιστεύει ότι μία κατά πρόσωπο συνάντηση μεταξύ τους είναι ο καλύτερος τρόπος για να επαναπροσδιοριστεί η σχέση Μόσχας – Ουάσιγκτον.

Ο Μπάιντεν αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο

Μετά από τη διακυβέρνηση Τραμπ, που ήταν επικεντρωμένη στα της Αμερικής και αδιάφορη για τον υπόλοιπο πλανήτη, ο Μπάιντεν θα βιώσει αυτή την εβδομάδα μία πολύ διαφορετική εμπειρία, μιλώντας με σημαντικούς ευρωπαίους ηγέτες.

Η αποφασιστικότητά του να συναντήσει τον Πούτιν – παρά τις όποιες αμφιβολίες και το σκεπτικισμό – είναι ο μόνο τρόπος, όπως πιστεύει, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Όσον αφορά τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αυτό που διακυβεύεται στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό είναι η ίδια η δημοκρατία. Από την G7, θα μεταβεί στην Αγγλία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες και στη Γενεύη για τη συνάντηση με τον Πούτιν, κοντά στο σημείο που είχε γίνει η συνάντηση του Ρήγκαν με τον Γκορμπατσόφ πριν από 36 χρόνια.

Ο Μπάιντεν έρχεται στην Ευρώπη για να αποδείξει – ενάντια του απολυταρχικούς ηγέτες – ότι η δημοκρατία λειτουργεί, παρά τις σκιές στις διατλαντικές σχέσεις που δημιούργησε η τετραετία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η διπλωματία των εμβολίων

Ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει επίσης να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ για το ρόλο της Ουάσιγκτον στην παγκόσμια διανομή εμβολίων. Ο Αμερικανός Πρόεδρος προανήγγειλε ότι θα κάνει μία πολύ σημαντική ανακοίνωση κατά τη Σύνοδο της G7, που προφανώς θα είναι η αγορά των 500 εκατ. δόσεων εμβολίων της Pfizer για να δοθούν σε φτωχές χώρες, ενώ μαζί του ταξιδεύουν και κορυφαίοι σύμβουλοί του.

Το CNN υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι επιφυλακτικοί υπό το φόβο ότι θα έρθει ένας άλλος Πρόεδρος – ενδεχομένως ο Τραμπ σε τέσσερα χρόνια – να αντιστρέψει τις πολιτικές του Μπάιντεν.

Βέβαια, ο Μπάιντεν έχει πολύ περισσότερη εμπειρία στην παγκόσμια πολιτική σκηνή από τους τέσσερις προηγούμενους Αμερικανούς Προέδρους. Και παρά το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο έχει επικετνρωθεί σε εσωτερικά ζητήματα, ειδικά την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον εμβολιασμό, η εξωτερική πολιτική παραμένει η «πρώτη του αγάπη», σύμφωνα με τους συνεργάτες τους.

Όταν ήταν Αντιπρόεδρος είχε ταξιδέψει σε περισσότερες από 50 χώρες, γράφοντας 1,2 εκατομμύρια μίλια – γυρνώντας δηλαδή τη Γη 48 φορές!

Και παρότι είναι το νεότερο μέλος της G7, είναι και ο πιο ηλικιωμένος. Και μπορεί να γίνει ο 13ος Πρόεδρος των ΗΠΑ που συναντά η Βασίλισσα Ελισάβετ, όμως ο ίδιος έχει επίσης συναντήσει οκτώ. Και παρότι είναι η πρώτη φορά που συναντά τον Πούτιν ως ομόλογό του, εντούτοις τον έχει συναντήσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Το βέβαιο είναι ότι ξεκινά μία πολύ ενδιαφέρουσα εβδομάδα για την παγκόσμια πολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι μπορεί να κάνει ο Τζο Μπάιντεν για την αμερικανική οικονομία
Τι μπορεί να κάνει ο Τζο Μπάιντεν για την αμερικανική οικονομία
Το κόμμα του Μπάιντεν θα έχει τον έλεγχο της Βουλής και μία μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει την ατζέντα του.
Τι μπορεί να κάνει ο Τζο Μπάιντεν για την αμερικανική οικονομία
Μπάιντεν: Τα μισά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ θα είναι «πράσινα» το 2030
Μπάιντεν: Τα μισά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ θα είναι «πράσινα» το 2030
Οι τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ καλωσόρισαν την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν, παρά το γεγονός ότι δεν είναι νομικά δεσμευτική.
Μπάιντεν: Τα μισά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ θα είναι «πράσινα» το 2030