fbpxΕτοιμάζονται ποινικά δικαστήρια για την εταιρεία του Τραμπ | Economistas.gr
Skip to main content

Ετοιμάζονται ποινικά δικαστήρια για την εταιρεία του Τραμπ

Ετοιμάζονται ποινικά δικαστήρια για την εταιρεία του Τραμπ
AP Photo/ Tony Dejak

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν έχει ενημερώσει τους δικηγόρους του Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι πιθανό να απαγγελθούν ποινικές κατηγορίες για την εταιρεία του πρώην Προέδρου, την Trump Organization, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με τους New York Times που έβγαλαν πρώτοι την είδηση, οι κατηγορίες κατά της Trump Organization σχετίζονται με την «πληρωμή και τα μπόνους που έδωσε η εταιρεία σε ανώτατο στέλεχος της».

Πρόκειται για τον Άλεν Βάισελμπεργκ, τον επί χρόνια Οικονομικό Διευθυντή της εταιρείας, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών. Σύμφωνα με τους New York Times, οι κατηγορίες για τον Βάισελμπεργκ και την Trump Organization ίσως ανακοινωθούν ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.

Η έγκυρη εφημερίδα σημειώνει ότι οι αρχές χτίζουν την υπόθεση κατά του Βάισελμπεργκ εδώ και μήνες ώστε να τον πείσουν να συνεργαστεί για την έρευνα, ενώ προσθέτει ότι «μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες και ενάντια στην εταιρεία του πρώην Προέδρου».

Ο δικηγόρος της οικογένειας αποκάλεσε τις κατηγορίες «απολύτως εξοργιστικές» και δήλωσε στο NBC ότι «ο κ. Τραμπ είναι έξαλλος που συνεχίζουν να κυνηγούν τον ίδιο, την εταιρεία και τους εργαζόμενους του εδώ και δεκαετίες».

Η αλήθεια είναι όμως ότι τα νομικά προβλήματα του Ντόναλντ Τραμπ αυξάνονται διαρκώς από τότε που έφυγε από το Λευκό Οίκο και έχασε την προστασία που του προσέφερε το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ. Οι κατηγορίες κατά της εταιρείας του και του Βάισελμπεργκ είναι πιθανό να δώσουν ένα ισχυρό χτύπημα στην προσπάθεια του Τραμπ να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Άλλωστε, ο 75χρονος πρώην Πρόεδρος διατηρεί τον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και κυριαρχεί στους πιθανούς υποψηφίους του κόμματος για τις εκλογές του 2024.

«Δεν ενδιαφέρει τους υποστηρικτές του Τραμπ αν παρανομεί»

Από την άλλη, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι φορολογικές υποθέσεις του Τραμπ, καθώς και άλλα θέματα που αφορούν τα επιχειρηματικά του δεν τον έβλαψαν ιδιαιτέρως και κατάφερε να μπει στο Λευκό Οίκο. Όπως τονίζουν, «οι υποστηρικτές του Τραμπ δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το τι κάνει – δεν τους νοιάζει αν παρανομεί».

Ο ίδιος ο Τραμπ συνεχίζει να μιλά για «κυνήγι μαγισσών», καθώς είχε προσπαθήσει για οκτώ ολόκληρα χρόνια να σταματήσει την αποκάλυψη των φορολογικών του δεδομένων, μία μάχη με την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης που έφτασε δύο φορές στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πολλοί θεωρούν ότι ο Βάισελμπεργκ δέχεται πιέσεις για να συμφωνήσει με τους ανακριτές έναντι επιεικούς μεταχείρισης. Ήδη ο Τζεφ Μακ Κόνελ, πρώην ανώτατος αντιπρόεδρος της Trump Organization, φέρεται να έχει καταθέσει. Ενώ ο Μάθιου Καλαμάρι, πρώην σωματοφύλακας και νυν ανώτερο στέλεχος του ομίλου, φέρεται επίσης να έχει καταθέσει.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι τα νομικά προβλήματα του Ντόναλντ Τραμπ έχουν πάρα πολύ δρόμο μπροστά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπορεί ο Τραμπ να δώσει χάρη στον εαυτό του;
Μπορεί ο Τραμπ να δώσει χάρη στον εαυτό του;
Οι φήμες για χάρη έρχονται σε μία στιγμή που ο Τραμπ είναι αντιμέτωπος με μία σειρά ερευνών, καθώς ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το αξίωμά του.
Μπορεί ο Τραμπ να δώσει χάρη στον εαυτό του;
Το CNN αποχαιρετά τον Τραμπ: Θα τον θυμόμαστε για την καταστροφή που έφερε
Το CNN αποχαιρετά τον Τραμπ: Θα τον θυμόμαστε για την καταστροφή που έφερε
Για εκατομμύρια ανθρώπους στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο, η αποχώρηση από το Λευκό Οίκο ενός επίδοξου δικτάτορα θα σημάνει το τέλος ενός εφιάλτη.
Το CNN αποχαιρετά τον Τραμπ: Θα τον θυμόμαστε για την καταστροφή που έφερε
Ο Τραμπ σχεδιάζει το μέλλον και την εκδίκησή του
Ο Τραμπ σχεδιάζει το μέλλον και την εκδίκησή του
Ο Ντόναλντ Τραμπ περνά τα πρωινά του στο κοντινό γήπεδο του γκολφ, κάνοντας και λαμβάνοντας τηλεφωνήματα σε ένα αυτοκινητάκι του γκολφ.
Ο Τραμπ σχεδιάζει το μέλλον και την εκδίκησή του
Ο Τραμπ έχασε… λεφτά κατά την προεδρία του
Ο Τραμπ έχασε… λεφτά κατά την προεδρία του
Η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε κατά περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια υποχωρώντας στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, σύμφωνα με το δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
Ο Τραμπ έχασε… λεφτά κατά την προεδρία του