Ετοιμάζονται ποινικά δικαστήρια για την εταιρεία του Τραμπ

AP Photo/ Tony Dejak

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν έχει ενημερώσει τους δικηγόρους του Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι πιθανό να απαγγελθούν ποινικές κατηγορίες για την εταιρεία του πρώην Προέδρου, την Trump Organization, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με τους New York Times που έβγαλαν πρώτοι την είδηση, οι κατηγορίες κατά της Trump Organization σχετίζονται με την «πληρωμή και τα μπόνους που έδωσε η εταιρεία σε ανώτατο στέλεχος της».

Πρόκειται για τον Άλεν Βάισελμπεργκ, τον επί χρόνια Οικονομικό Διευθυντή της εταιρείας, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών. Σύμφωνα με τους New York Times, οι κατηγορίες για τον Βάισελμπεργκ και την Trump Organization ίσως ανακοινωθούν ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.

Η έγκυρη εφημερίδα σημειώνει ότι οι αρχές χτίζουν την υπόθεση κατά του Βάισελμπεργκ εδώ και μήνες ώστε να τον πείσουν να συνεργαστεί για την έρευνα, ενώ προσθέτει ότι «μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες και ενάντια στην εταιρεία του πρώην Προέδρου».

Ο δικηγόρος της οικογένειας αποκάλεσε τις κατηγορίες «απολύτως εξοργιστικές» και δήλωσε στο NBC ότι «ο κ. Τραμπ είναι έξαλλος που συνεχίζουν να κυνηγούν τον ίδιο, την εταιρεία και τους εργαζόμενους του εδώ και δεκαετίες».

Η αλήθεια είναι όμως ότι τα νομικά προβλήματα του Ντόναλντ Τραμπ αυξάνονται διαρκώς από τότε που έφυγε από το Λευκό Οίκο και έχασε την προστασία που του προσέφερε το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ. Οι κατηγορίες κατά της εταιρείας του και του Βάισελμπεργκ είναι πιθανό να δώσουν ένα ισχυρό χτύπημα στην προσπάθεια του Τραμπ να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Άλλωστε, ο 75χρονος πρώην Πρόεδρος διατηρεί τον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και κυριαρχεί στους πιθανούς υποψηφίους του κόμματος για τις εκλογές του 2024.

Από την άλλη, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι φορολογικές υποθέσεις του Τραμπ, καθώς και άλλα θέματα που αφορούν τα επιχειρηματικά του δεν τον έβλαψαν ιδιαιτέρως και κατάφερε να μπει στο Λευκό Οίκο. Όπως τονίζουν, «οι υποστηρικτές του Τραμπ δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το τι κάνει – δεν τους νοιάζει αν παρανομεί».

Ο ίδιος ο Τραμπ συνεχίζει να μιλά για «κυνήγι μαγισσών», καθώς είχε προσπαθήσει για οκτώ ολόκληρα χρόνια να σταματήσει την αποκάλυψη των φορολογικών του δεδομένων, μία μάχη με την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης που έφτασε δύο φορές στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πολλοί θεωρούν ότι ο Βάισελμπεργκ δέχεται πιέσεις για να συμφωνήσει με τους ανακριτές έναντι επιεικούς μεταχείρισης. Ήδη ο Τζεφ Μακ Κόνελ, πρώην ανώτατος αντιπρόεδρος της Trump Organization, φέρεται να έχει καταθέσει. Ενώ ο Μάθιου Καλαμάρι, πρώην σωματοφύλακας και νυν ανώτερο στέλεχος του ομίλου, φέρεται επίσης να έχει καταθέσει.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι τα νομικά προβλήματα του Ντόναλντ Τραμπ έχουν πάρα πολύ δρόμο μπροστά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ