Παγκόσμια ανησυχία από την έλλειψη ενέργειας στην Κίνα

Η σημαία της Κίνας/ Φωτογραφία AP

Αυτή τη στιγμή, η Κίνα βρίσκεται εν μέσω μίας τεράστιας έλλειψης ενέργειας, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνουν τη ζήτηση για ενέργεια, η οποία όμως είναι μειωμένη, λόγω των περιορισμών που δημιουργούν η στόχοι για τη χρήση άνθρακα. Πρόκειται, όπως υποστηρίζουν ειδικοί, για ένα πρόβλημα, το οποίο απειλεί την οικονομική ανάκαμψη του Ασιατικού γίγαντα και, ταυτόχρονα, επιβαρύνει το διεθνές εμπόριο.

Πολλές Κινεζικές επαρχίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την ενέργεια εδώ και αρκετές εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων από των πιο σημαντικών επαρχιών όσον αφορά στην οικονομικό ανάπτυξη.

Η επαρχία της Γκουαντόνγκ – ένα βιομηχανικό κέντρο με ΑΕΠ 1,7 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ της Κίνας – αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ενέργειας εδώ και πάνω από ένα μήνα. Οι περιορισμοί υποχρέωσαν κάποιες εταιρείες σε όλη την επαρχία να κλείνουν μερικές μέρες κάθε βδομάδα. Οι τοπικές αρχές προειδοποιούν ότι τα προβλήματα αυτά θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το τέλος της χρονιάς.

Και δεν είναι μόνο η Γκουαντόνγκ. Τουλάχιστον άλλες εννιά επαρχίες αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα, περιλαμβανομένων των Γουνάν, Γκουανγκσί, τη βιομηχανική περιοχή, Ζεγιάνγκ και άλλες. Η κατάσταση αυτή έχει αναγκάσει τις αρχές της Κίνας να ανακοινώσουν συγκεκριμένη χρήση σε μία περιοχή της Κίνας με μέγεθος όπως της Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλία και Ιαπωνίας μαζί.

Η Κίνα αντιμετωπίζει τεράστιες κλιματικές και τεχνολογικές προκλήσεις στην προσπάθεια να γίνει παγκόσμιος ηγέτης

Η Κίνα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έλλειψη σε ενέργεια που έχει βιώσει από το 2011, όταν η ξηρασία και η αύξηση των τιμών στα ορυκτά καύσιμα ανάγκασε 17 επαρχίες να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρισμού. Οι εταιρείες ενέργειας διστάζουν να παράξουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια όταν η καύση ορυκτών είναι τόσο ακριβή: Το Πεκίνο ελέγχει τις τιμές της ενέργειας, οπότε οι παραγωγοί δεν μπορούν έτσι απλά να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών.

Διπλό χτύπημα για την οικονομία

Οι ελλείψεις ενέργειας μπορούν να επιφέρουν ένα διπλό χτύπημα, που θα εκτραχύνει την ευαίσθητη οικονομική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού που παλεύουν να ανακάμψουν από την κρίση της πανδημίας.

Όπως λένε οι ειδικοί, η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας θα βλάψει όλους τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων δύο πολύ σημαντικών τομέων, των κατασκευών και της μεταποίησης. Αυτού του είδους οι εταιρείες καταναλώνουν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και είναι αυτές που οδηγούν την ανάκαμψη από την πανδημία.

Ακραίες καιρικές συνθήκες

Οι ειδικοί αποδίδουν τη δραματική κατάσταση σε διάφορους παράγοντες, από την υψηλή ζήτηση έως τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το Πεκίνο βασίζεται στον άνθρακα, όμως σταδιακά περιορίζει τη χρήση του – αυτή τη στιγμή ευθύνεται για την παραγωγή του 60% της ενέργειας.

Όμως, η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειες για να επιτύχει το στόχο να είναι ενεργειακά ουδέτερη η χώρα έως το 2060.

Ωστόσο, οι περιορισμοί στη χρήση ορυκτών καυσίμων έρχεται σε μία δύσκολη στιγμή, που η οικονομία ζητά περισσότερη ενέργεια, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους καταναλωτές εξ αιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ