Ο κορωνοϊός «έσβησε» 22 εκατ. θέσεις εργασίας στις πλούσιες χώρες

Φωτογραφία: AP Images

Η πανδημία του κορωνοϊού «έσβησε» 22 εκατ. θέσεις εργασίας στις πλούσιες χώρες, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Ανάπτυξη και Συνεργασία, ΟΟΣΑ.

Σε έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Οργανισμός, που εδρεύει στο Παρίσι, προειδοποιεί για την ταχεία αύξηση του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι η απασχόληση δεν θα ανακάμψει στα επίπεδα που βρισκόταν προ-πανδημίας πριν από το 2023.

Όπως τονίζεται στην έκθεση «η ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία στις χώρες του ΟΟΣΑ δεν έχει ακόμα μεταφραστεί σε αρκετές νέες θέσεις εργασίας ώστε να επανέλθουν τα επίπεδα απασχόλησης σε αυτά που ήταν πριν την πανδημία στις περισσότερες χώρες – μέλη του Οργανισμού».

Πιο αναλυτικά, η πανδημία αύξησε το 2020 τους ανέργους στις χώρες του ΟΟΣΑ κατά πάνω από 8 εκατομμύρια, ενώ άλλα 14 εκατομμύρια πολίτες δεν αναζητούν καν εργασία αυτή τη στιγμή.

Στα τέλη του 2020, ο αριθμός των ανέργων για πάνω από έξι μήνες ήταν υψηλότερος κατά 60% σε σχέση με τα επίπεδα προ της πανδημίας. Ο αριθμός αυτός συνέχισε να αυξάνεται και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 και, όπως εκτιμάται στην έκθεση του Οργανισμού, επηρεάζει δυσανάλογα τις πιο ευπαθείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Η έρευνα δημοσιεύεται σε μία στιγμή που παρατηρείται σημαντική αύξηση των προσλήψεων σε πολλές μεγάλες οικονομίες, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις ελλείψεις προσωπικού.

Από άλλη έρευνα της KPMG και της IHS Markit προκύπτει ότι οι αυξήσεις στους πρώτους μισθούς βρέθηκαν τον περασμένο μήνα σε υψηλό επταετίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι νέοι, καθώς και τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Το 2020, οι ώρες που πληρώθηκαν σε εργαζομένους μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 28% στις ανεπτυγμένες οικονομίες – ποσοστό υψηλότερο κατά 18% σε σχέση με τις πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Ο αριθμός των νέων που είναι άνεργοι, σπουδάζουν ή κάνουν πρακτική αυξήθηκε κατά 3 εκατομμύριο, ανατρέποντας την τάση που κυριαρχούσε την τελευταία δεκαετία.

Και παρά το γεγονός ότι ο δείκτης ανεργίας του ΟΟΣΑ μειώθηκε από το 8,8% τον Απρίλιο του 2020 – όταν χτύπησε το πρώτο κύμα της πανδημίας – στο 6,6% το Μάιο του 2021, παραμένει αυξημένος κατά 1,3% σε σχέση με τα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2020.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν τη σημαντικότερη ανάκαμψη στον τομέα της απασχόλησης, με την ανεργία να πέφτει από το ρεκόρ της πανδημίας του 15% στο 5,9% τον περασμένο μήνα.

Κλείνοντας, η έκθεση προτρέπει τις κυβερνήσεις να εκπαιδεύσουν το εργατικό τους δυναμικό για «πράσινες» δουλειές ή για θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας, αλλάζοντας κατεύθυνση από τους τομείς που έχουν επηρεαστεί δραματικά από τους κοινωνικούς περιορισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ