Η Wall Street κλείνει την πόρτα στις Κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες

Φωτογραφία: Shutterstock

Πολύ κακό είναι το κλίμα που επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις Κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες, ειδικά γι’ αυτές που εξερευνούν την πιθανότητα δημόσιας εγγραφής σε ξένα χρηματιστήρια ώστε να συγκεντρώσουν ρευστότητα. Το κακό κλίμα, που προέκυψε από τις εντάσεις είτε στο εσωτερικό της Κίνας είτε σε σχέση με το μεγαλύτερο αντίπαλό της, τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον Κινεζικό τεχνολογικό τομέα.

Οι επενδυτές είναι ήδη πολύ ανήσυχοι. Η άνευ προηγουμένου παρέμβαση της Κινεζικής κυβέρνησης στις τεχνολογικές εταιρείες έχει «σβήσει» ένα τρισεκατομμύριο δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών, οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται σε ξένα χρηματιστήρια από το Φεβρουάριο – με την Goldman Sachs να αναφέρει σε σημείωμά της ότι ήταν το χειρότερο ξεπούλημα στην ιστορία.

Από τη στιγμή που οι μετοχές της Didi κατέρρευσαν αυτόν το μήνα κατά τη δημόσια εγγραφή στη Νέα Υόρκη – μετά τους διεξοδικούς ελέγχους των Κινεζικών αρχών και των Αμερικανών βουλευτών – πολλές άλλες εταιρείες φέρεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, να έχουν πίσω στα σχέδιά τους για δημόσια εγγραφή στη Wall Street.

Η ιδιοκτήτρια του TikTok, η Bytedance, η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, Xiaohongshu, η εφαρμογή υγείας, Keep, και η εταιρεία ιατρικών δεδομένων, LinkDoc Technology, έχουν είτε βάλει στον πάγο τα σχέδια για δημόσια εγγραφή είτε έχουν ματαιώσει οριστικά αυτήν την προοπτική.

Πρόσφατα, το Bloomberg μετέδωσε ότι η εφαρμογή delivery, Lalamove, σκέφτεται να αλλάξει τα σχέδια για τη δημόσια εγγραφή του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Χονγκ Κονγκ, καθώς οι Κινεζικές ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να σταματούν τις δημόσιες εγγραφές στο εξωτερικό.

Αυτό, βέβαια, «μπορεί και να είναι και το τέλος» - τουλάχιστον προσωρινά – των δημόσιων εγγραφών Κινεζικών εταιρειών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ειδικούς, που εκτιμούν ότι έρχεται μία «σοβαρή παύση» των δημόσιων εγγραφών το επόμενο διάστημα και η οποία θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως ότου βελτιωθούν οι Κινεζο-αμερικανικές σχέσεις.

«Η Κινεζική κυβέρνηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις Κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες και στον υπόλοιπο κόσμο ότι οι Κινεζικοί Οργανισμοί πρέπει να συνεργάζονται στενά με την Κινεζική κυβέρνηση», τονίζουν αναλυτές στο CNN προσθέτοντας ότι «οι εταιρείες που έχουν γίνει υπερβολικά μεγάλες σε διεθνές επίπεδο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποδείξουν ότι συνεργάζονται με το καθεστώς στην Κίνα».

Η αλήθεια είναι ότι οι δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ ήταν πολύ σημαντικές για τις Κινεζικές εταιρείες που θέλουν να συγκεντρώσουν ξένα κεφάλαια. Και παρά τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι Κινεζικές εταιρείες συγκέντρωσαν 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο πέρυσι από την αμερικανική αγορά. Το ποσό αυτό είναι το υψηλότερο από το 2004 όταν η Alibaba μπήκε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκη μαζεύοντας 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και παρά το γεγονός ότι οι Κινεζικές εταιρείες μπορούν να συγκεντρώσουν ξένα κεφάλαια από δημόσιες εγγραφές στο Χονγκ Κονγκ ή σε άλλες χώρες, η αλήθεια είναι ότι ο ρόλος της αμερικανικής αγοράς είναι αυτή τη στιγμή αναντικατάστατος, καθώς είναι η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη στον πλανήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ