fbpxΜετά τον Μπέζος και τον Μπράνσον, η δυναστεία της Porsche στοχεύει στο διάστημα | Economistas.gr
Skip to main content

Μετά τον Μπέζος και τον Μπράνσον, η δυναστεία της Porsche στοχεύει στο διάστημα

Μετά τον Μπέζος και τον Μπράνσον, η δυναστεία της Porsche στοχεύει στο διάστημα
Φωτογραφία αρχείου από AP Photo/Patrick Semansky, Mark J. Terrill

Η Porsche SE, η οικογενειακή εταιρεία συμμετοχών που ελέγχει τον όμιλο της Volkswagen μόλις έγινε ο τελευταίος μεγάλος επενδυτής που ποντάρει στον κρίσιμο ρόλο του διαστήματος στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Η εταιρεία, που ελέγχεται από τις οικογένειες Porsche και Piëch, οι οποίες κατάφεραν να φτιάξουν τη Volkswagen μία παγκόσμια υπερδύναμη, αποκάλυψαν την επένδυσή τους στη Γερμανική, Isar Aerospace, μία νεοφυή επιχείρηση, που προσπαθεί να ανταγωνιστεί την Blue Origin του Τζεφ Μπέζος και την SpaceX του Έλον Μασκ στην παραγωγή πυραύλων και την παροχή υπηρεσιών εκτόξευσης δορυφόρων.

Και ενώ η Blue Origin και η SpaceX υποστηρίζονται από δισεκατομμυριούχους και ήδη ανταγωνίζονται για την αποστολή επανδρωμένων πυραύλων στο διάστημα, η Isar Aerospace θεωρεί ότι μπορεί να ανταγωνιστεί σε μία ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά με την εκτόξευση μικρών δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η εταιρεία σχεδιάζει την πρώτη της εκτόξευση για την επόμενη χρονιά.

Η Porsche θα επενδύσει στην εταιρεία 75 εκατομμύρια δολάρια, στο πλαίσιο μία συνολικής χρηματοδότησης 165 εκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται και άλλοι επενδυτές. Σε αντάλλαγμα, η Porsche θα λάβει ένα μικρό «μονοψήφιο» ποσοστό στην επιχείρηση.

Η εμπορική ζήτηση για την εκτόξευση μικρών δορυφόρων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς οι παραδοσιακές εταιρείες, αλλά και αναδυόμενοι τομείς, βασίζονται όλο και περισσότερο στη συγκεκριμένη τεχνολογία για να λειτουργούν τις εφαρμογές τους.

Τον περασμένο μήνα, η SpaceX μετέφερε 88 δορυφόρους σε τροχιά με μία μόνο εκτόξευση για λογαριασμό διαφόρων πελατών. Την ίδια μέρα, η Virgin Orbit – η οποία γεννήθηκε από την Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον το 2017 – έστειλε δορυφόρους στο διάστημα για λογαριασμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, μίας Πολωνικής νεοφυούς εταιρείας, SatRevolution, αλλά και για λογαριασμό της πολεμικής αεροπορίας της Ολλανδίας.

Οι υπεύθυνοι της Isar Aerospace εκτιμούν ότι η αξία των συγκεκριμένων υπηρεσιών – εκτόξευσης δορυφόρων – θα ξεπεράσει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027 – με σχεδόν το ένα τρίτο αυτών των εσόδων να προέρχεται από την ανάπτυξη μικρών και μεσαίων δορυφόρων.

Και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία μικρή συμφωνία αναλογικά με το μέγεθος της Porsche, είναι ταυτόχρονα μία σημαντική κίνηση για μία εταιρεία, που επενδύσει αποκλειστικά σχεδόν στην αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ αποτελεί και το τελευταίο παράδειγμα της μάχης του διαστήματος που έχουν ξεκινήσει οι ιδιωτικές εταιρείες και οι δισεκατομμυριούχοι που τις στηρίζουν.

Υπενθυμίζεται ότι στον όμιλο της Volkswagen ανήκει επίσης η Porsche, η Audi και η Skoda.

Οι υπεύθυνοι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας θεωρούν ότι η Isar Aerospace είναι σε ευνοϊκή θέση για να εξελιχθεί ως κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία στον τομέα της εκτόξευσης δορυφόρων, ενώ ήδη από το 2018 έχει συγκεντρώσει επενδύσεις ύψους 180 εκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ τους και από την κολοσσιαία, Airbus.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμφωνία – σταθμός στο χώρο της ψυχαγωγίας
Συμφωνία – σταθμός στο χώρο της ψυχαγωγίας
Αυξάνει τις επενδύσεις της στον τομέα της ψυχαγωγίας η Amazon, η οποία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε στην εξαγορά της MGM, της εταιρείας που κάνει τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ και διαθέτει κάποια από τα πιο σημαντικά στούντιο του Χόλιγουντ.
Συμφωνία – σταθμός στο χώρο της ψυχαγωγίας
Ιστορική δημόσια εγγραφή ετοιμάζει η Porsche
Ιστορική δημόσια εγγραφή ετοιμάζει η Porsche
Δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο ετοιμάζεται να κάνει η εμβληματική αυτοκινητοβιομηχανία, Porsche, παρά τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε πάγωμα τεράστιες συμφωνίες.
Ιστορική δημόσια εγγραφή ετοιμάζει η Porsche
Σε φιλανθρωπίες θα δώσει την περιουσία του ο Τζεφ Μπέζος
Σε φιλανθρωπίες θα δώσει την περιουσία του ο Τζεφ Μπέζος
Σε φιλανθρωπίες θα δώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του ύψους 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων ο Τζεφ Μπέζος κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως είπε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο CNN προσθέτοντας ότι θα αφιερώσει το μεγαλύτερο κομμάτι στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στη στήριξη ανθρώπων που μπορούν να ενώσουν την ανθρωπότητα εν μέσω των βαθιών κοινωνικών και πολιτικών διχασμών.
Σε φιλανθρωπίες θα δώσει την περιουσία του ο Τζεφ Μπέζος