fbpxΜπάιντεν: Τα μισά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ θα είναι «πράσινα» το 2030 | Economistas.gr
Skip to main content

Μπάιντεν: Τα μισά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ θα είναι «πράσινα» το 2030

Μπάιντεν: Τα μισά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ θα είναι «πράσινα» το 2030
Το ζεύγος Μπάιντεν/ Φωτογραφία AP

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θέλει τα μισά αυτοκίνητα που θα πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2030 να είναι μηδενικών εκπομπών αερίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στην οποία επίσης επισημαίνεται ότι η επίτευξη αυτού του στόχου θα μειώσει τις εκπομπές αερίων και ταυτόχρονα θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να ανταγωνιστούν με την Κίνα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2019, οι μεταφορές ευθύνονταν για το 29% των εκπομπών αερίων του άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι πωλήσεις «πράσινων αυτοκινήτων» στη χώρα είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα.

Οι τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ καλωσόρισαν την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν, παρά το γεγονός ότι δεν είναι νομικά δεσμευτική.

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική επανάσταση και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται εκτός και αν οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο λάβουν πολύ δραστικά μέτρα για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Κατά την τετραετία του Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ χαλάρωσαν πολλούς από τους περιορισμούς και τους κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος που είχαν επιβληθεί. Τώρα, ο Τζο Μπάιντεν εργάζεται για να πείσει ολόκληρο τον κόσμο ότι η Ουάσιγκτον σοβαρολογεί όταν λέει ότι θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του Μπάιντεν, η Ford, η General Motors και η Stellantis εξέφρασαν την «ελπίδα» και την «έμπνευση» να καταφέρουν το 40% με 50% των πωλήσεών τους να είναι ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είτε με μπαταρίες είτε υβριδικά, έως το 2030.

Υπέρ την πρότασης τάχθηκε και η μεγαλύτερη ένωση εργαζομένων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, η United Auto Workers, ενώ εγκωμιαστικά ήταν τα σχόλια των εκπροσώπων Ευρωπαϊκών και Ιαπωνικών εταιρειών, όπως η BMW, η Honda, η Volkswagen και η Volvo.

Μόνο το 2% περίπου των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται στις ΗΠΑ είναι ηλεκτρικά σε σύγκριση με το 10% περίπου στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. Πολλά από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πωλούνται στις ΗΠΑ είναι Tesla, με αποτέλεσμα η εταιρεία να καταγράφει πολύ αυξημένα κέρδη τον περασμένο μήνα.

Η κίνηση του Αμερικανού Προέδρου, πάντως, δεν είναι εξ ίσου φιλόδοξη με την κίνηση της Πολιτείας της Καλιφόρνια, η οποία απαιτεί όλες οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων έως το 2035 να είναι αυτοκίνητα με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Από την πλευρά της, η Κίνα έχει θέσει ως στόχο, το 20% των αυτοκινήτων που θα πωλούνται το 2025 να είναι «πράσινα», ποσοστό που αυξάνεται στο 50% έως το 2035.

Η ΕΕ έχει προτείνει κανονισμό που θα σταματήσει κάθε πώληση αυτοκινήτου με πετρέλαιο ή βενζίνη έως το 2035.

Ο Λευκός Οίκος προσέθεσε στην ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν σκοπεύει επίσης να προτείνει πιο αυστηρά μέτρα, ωστόσο δεν αποκάλυψε περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι μπορεί να κάνει ο Τζο Μπάιντεν για την αμερικανική οικονομία
Τι μπορεί να κάνει ο Τζο Μπάιντεν για την αμερικανική οικονομία
Το κόμμα του Μπάιντεν θα έχει τον έλεγχο της Βουλής και μία μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει την ατζέντα του.
Τι μπορεί να κάνει ο Τζο Μπάιντεν για την αμερικανική οικονομία
Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο
Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο
Όταν ο Τζο Μπάιντεν είπε στους συνεργάτες του την περασμένη Άνοιξη ότι ήθελε να συναντηθεί σύντομα με το Ρώσο ομόλογό του, η ομάδα του ξεκίνησε αμέσως τις προετοιμασίες – παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, κάποιοι αναρωτήθηκαν τι σκόπευε να επιτύχει με αυτήν την κίνηση.
Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο