Η τηλεργασία βλάπτει σοβαρά την οικονομία

Εργασία από το σπίτι/ Φωτογραφία shutterstock

Οι Αμερικανοί, αλλά και οι Ευρωπαίοι, επιστρέφουν σταδιακά στους χώρους εργασίας, ωστόσο πολλά γραφεία συνεχίζουν να είναι άδεια. Αυτό, όμως, επηρεάζει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η συναναστροφή κάνει καλό στην οικονομία. Ο εργαζόμενος πληρώνει το μισθό του οδηγού του μετρό, πηγαίνει τα ρούχα στο καθαριστήριο, π.χ. τα κοστούμια που φορά στο γραφείο, παίρνει καφέ για το πρωί και μία σαλάτα για το μεσημέρι και πολλά άλλα.

Έτσι κινείται η τοπική οικονομία και είτε μας αρέσει είτε όχι, οι συναναστροφές κάνουν καλό στην οικονομική δραστηριότητα.

Το 2020, ο αριθμός των Αμερικανών που εργαζόταν από το σπίτι σχεδόν διπλασιάστηκε στο 42% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Και παρά το γεγονός ότι σε κάποιους αρέσει να εργάζονται από το σπίτι, η διατήρηση της τηλεργασίας καθυστερεί την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, η προσέλευση στο γραφείο στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα επίπεδα πριν την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι τους και άρα να μην ξοδεύουν χρήματα σε εισιτήρια ή σε λάτε.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Νέα Υόρκη – μία από τις αμερικανικές πόλεις που έχει δεχτεί πολύ ισχυρό πλήγμα από τον κορονοϊό. Εκεί, η κίνηση στα μέσα μεταφοράς δεν είναι ούτε η μισή σε σχέση με τα επίπεδα πριν την πανδημία. Το σύστημα μεταφοράς της Νέας Υόρκης είναι το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ και βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας. Πριν τον Covid συνεισέφερε στην οικονομία τζίρο 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Ταυτόχρονα, πολλές άλλες επιχειρήσεις που στηρίζονται στους εργαζόμενους υποφέρουν τους τελευταίου μήνες. Το Starbucks παλεύει να ανακάμψει, με την κίνηση στα καταστήματα να έχει επανέλθει τον προηγούμενο μήνα στα επίπεδα του 90% σε σχέση με πριν την πανδημία.

Όμως ο στόχος για επιστροφή στα γραφεία από Σεπτέμβριο ίσως διακυβεύεται για πολλές επιχειρήσεις. Η ταχεία εξάπλωση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης, Delta, αποτελεί ένα νέο πρόβλημα για την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία. Ήδη κάποιοι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Apple και η Google, έχουν δώσει παράταση στην ημερομηνία επιστροφής των εργαζομένων τους.

Κάτι που επίσης δυσχεραίνει την επιστροφή στα γραφεία είναι οι νέες οδηγίες του Κέντρου Λοιμώξεων για επαναφορά της μάσκας, ακόμα και για τους εμβολιασμένους Αμερικανούς, στα σημεία υψηλής μετάδοσης – άλλη μία εξέλιξη που ίσως αλλάξει τα σχέδια κάποιων επιχειρήσεων για επαναφορά των εργαζομένων στα γραφεία από το Σεπτέμβριο.

Ό,τι και να γίνει, η εργασία έχει αλλάξει οριστικά για πολλά επαγγέλματα: η τηλεργασία και τα υβριδικά μοντέλα εργασίας στο γραφείο θα αποτελέσουν την «κληρονομιά» της πανδημίας. Και αυτές είναι αρνητικές εξελίξεις για τις μητροπολιτικές περιοχές και τις μεγάλες πόλεις που βασίζονται στον τομέα των υπηρεσιών ή ακόμα και στον τουρισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ