Τι πρόστιμα προβλέπονται για τη ρίψη αναμμένου τσιγάρου από αυτοκίνητο

NEWSROOM
ένας οδηγός που καπνίζει
Φωτογραφία: Shutterstock

Αντιμέτωποι με μια σειρά διοικητικών προστίμων και κυρώσεων είναι οι ασυνείδητοι οδηγοί που πετούν αναμμένο τσιγάρο από αυτοκίνητο, μια ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση πυρκαγιάς.

Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα ύστερα από την είδηση προστίμου που επέβαλλε η Πυροσβεστική στη Χαλκιδική. Όπως ανακοινώθηκε, ο εν λόγω άνδρας οδηγούσε στην περιοχή της Κρυοπηγής, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και πέταξε ένα αναμμένο τσιγάρο από το αυτοκίνητό του. Πυροσβέστες που έκαναν περιπολία στο σημείο αντιλήφθηκαν την ενέργειά του και τού «έριξαν» πρόστιμο ύψους 400 ευρώ.

Είναι όμως μόνο η Πυροσβεστική αρμόδια για την επιβολή προστίμου στην περίπτωση απόρριψης τσιγάρου από το αυτοκίνητο; Και ποια άλλα πρόστιμα και κυρώσεις προβλέπονται για το συγκεκριμένο αδίκημα;

Η πλέον αρμόδια για αυτούς τους ελέγχους είναι η Τροχαία, αν και η συγκεκριμένη παράβαση μπορεί να επιβεβαιωθεί και από άλλη αστυνομική υπηρεσία (Άμεση Δράση κ.ό.κ.). Σαφής αναφορά στο αδίκημα της απόρριψης τσιγάρου από αυτοκίνητο γίνεται στον νόμο 4530 του 2018, με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις».

Διαβάστε για τις δυο «καμπάνες» που προβλέπονται για το αδίκημα της απόρριψης τσιγάρου από αυτοκίνητο στο iefimerida.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ