Κολοσσιαία επένδυση της Total στο Ιράκ για «πράσινη» ενέργεια

Shutterstock/ Mark Agnor

Η TotalEnergies πρόκειται να επενδύσει το κολοσσιαία ποσό των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ενεργειακά σχέδια στο Ιράκ στον τομέα του πετρελαίου, του αερίου, αλλά και της ηλιακής ενέργειας. Η γαλλική εταιρεία επιστρέφει στη χώρα όπου έκανε την πρώτη της ανακάλυψη πριν από περίπου έναν αιώνα.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, η κολοσσιαία γαλλική εταιρεία δεν σκοπεύει να κάνει κάποια νέα ανακάλυψη, παρά τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου που υπάρχουν στο Ιράκ. Το γεγονός αυτό αντανακλά την προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο προς την αναζήτηση πιο πράσινων μορφών ενέργειας, καθώς ο πλανήτης παλεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Έτσι, η TotalEnergies θα επενδύσει σε ένα τεράστιο έργο ηλιακής ενέργειας και σε σχέδια για να βελτιωθεί η απόδοση των υπαρχόντων σημείων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ.

Στην ανακοίνωσή της, η TotalEnergies τονίζει ότι μία πρώτη επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα γίνει για μία σειρά σχεδίων, που αφορούν κυρίως τη μεγιστοποίηση της παραγωγής πετρελαίου.

«Οι συμφωνίες σηματοδοτούν την επιστροφή μας στο Ιράκ, τη χώρα που η εταιρεία μας γεννήθηκε το 1924», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Patrick Pouyanné, προσθέτοντας ότι στόχος της επιχείρησης είναι να βοηθήσει το Ιράκ να αναπτύξει ένα πιο βιώσιμο μέλλον όσον αφορά στην πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και μία πιο βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική Total μετονομάστηκε σε TotalEnergies στις αρχές της χρονιάς, με μία απόφαση που συμβολίζει την στροφή της εταιρείας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τον Ιανουάριο έγινε η πρώτη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία που αποχώρησε από το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο, ένα πανίσχυρο λόμπι, λόγω της θέσης της για την κλιματική αλλαγή.

Βέβαια, οι επενδύσεις της στο Ιράκ δε δείχνουν ολική αποχώρηση της TotalEnergies από το πετρέλαιο. Η εταιρεία, που εδρεύει στο Παρίσι, σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου σε ένα οικόπεδο από τα 85.000 βαρέλια την ημέρα στα 210.000 βαρέλια την ημέρα.

Συνολικά, όμως, η γαλλική εταιρεία θα επενδύσει 27 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα 25 χρόνια σε έργα που θα στηρίζουν, όπως υποστηρίζει, τη μετάβαση του Ιράκ προς βιώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή προς την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου, αλλά και τη στροφή προς την ηλιακή ενέργεια, με στόχο να ανταποκριθεί στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.

Η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας έπληξε δραματικά την οικονομία του Ιράκ – το 90% των εσόδων της κυβέρνησης εξαρτάται από το πετρέλαιο – οδηγώντας σε συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 11%, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό, φυσικά, αύξησε τα ποσοστά φτώχειας και πυροδότησε κοινωνικές εντάσεις.

Όμως, όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι χώρες που βασίζονται στην παραγωγή πετρελαίου πρέπει να φροντίσουν εγκαίρως να κάνουν τη μετάβαση προς εναλλακτικές μορφές ενέργειας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πληγούν σημαντικά και τα έσοδα της χώρας, αλλά και των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ