Τζορτζ Σόρος κατά BlackRock για την Κίνα

AP Photo/Ronald Zak, File

Ο Τζορτζ Σόρος, ο διάσημος φιλάνθρωπος, δισεκατομμυριούχος επενδυτής, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η κολοσσιαία επενδυτική εταιρεία, BlackRock, δεν υπολόγισε σωστά την επένδυσή της στην Κίνα.

Οι ισχυρισμοί του Τζορτζ Σόρος σχετικά με τη μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία του κόσμου δημοσιεύονται σε άρθρο του επενδυτή στην έγκυρη οικονομική εφημερίδα, Wall Street Journal.

Προσφάτως, η BlackRock άρχισε να προσφέρει στους ιδιώτες Κινέζους πελάτες της επενδυτικά προϊόντα ως η πρώτη ξένη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στην Ασιατική χώρα. Όμως, ο Σόρος άσκησε κριτική στην απόφαση ισχυριζόμενος ότι η εταιρεία «φαίνεται να μην έχει κατανοήσει την Κίνα του Σι Ζινπίνγκ».

«Το να ρίχνει κανείς δισεκατομμύρια δολάρια στην Κίνα αυτή τη στιγμή είναι ένα τραγικό λάθος», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής εκτιμώντας ότι «είναι πολύ πιθανό η BlackRock να χάσει χρήματα για λογαριασμό των πελάτων της και, κυρίως, να βλάψει τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και άλλων δημοκρατιών».

Εξηγώντας το σκεπτικό του, ο Τζορτζ Σόρος αναφέρθηκε στα πρόσφατα μέτρα που έλαβε ο Σι για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, κάτι το οποίο είναι απόδειξη ότι «το καθεστώς θεωρεί όλες τις Κινεζικές εταιρείες ως ένα εργαλείου του μονο-κομματικού κράτους».

Επίσης, έκανε λόγο για «μία τεράστια κρίση που εκκολάπτεται στην Κινεζική αγορά ακινήτων», καθώς και στην προσπάθεια του Σι Ζινπίνγκ για αναδιανομή του πλούτου. Οι τάσεις αυτές, είπε, «δεν είναι ευοίωνες για τους ξένους επενδυτές».

Ο Σόρος πιστεύει επίσης ότι οι πρωτοβουλίες της BlackRock απειλούν τις δημοκρατίες, επειδή «τα χρήματα που επενδύονται στην Κίνα ενισχύουν το καθεστώς του Σι Ζινπίνγκ, το οποίο είναι καταπιεστικό στο εσωτερικό και επιθετικό στο εξωτερικό».

Μετά από σχετικό δημοσίευμα του CNN, η BlackRock αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο του Τζορτζ Σόρος, όμως, στο παρελθόν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Λάρρι Φλικ έχει τονίσει ότι θεωρεί την Κινεζική αγορά ως μία τεράστια ευκαιρία για επενδύσεις, που δε γίνεται να την αφήσει.

Τον περασμένο Ιούλιο, μιλώντας σε επενδυτές, είχε πει ότι «η ταχεία οικονομική ανάπτυξη και η συσσώρευση πλούτου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει ενισχύσει την τοπική αγορά ύψους 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων».

Ο ίδιος ο Τζορτζ Σόρος είναι γνωστό επικριτής του Σι. Ενώ έχει εκφράσει σε διάφορες περιστάσεις τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές εταιρειών, όπως η Alibaba και η Didi.

Προς το παρόν, οι επενδυτές δείχνουν να αγνοούν τις προειδοποιήσεις του Σόρος, με τις κολοσσιαίες επενδυτικές εταιρείες να παραμένουν στην Κίνα και να συνεχίζουν να επενδύουν, παρά τις προσπάθειες του Πεκίνου να περιορίσει τη δύναμη των τεχνολογικών εταιρειών.

Πέραν της BlackRock, η Fidelity, η Pictet, αλλά και η Goldman Sachs συνεχίζουν να συμβουλεύουν τους πελάτες τους να παραμείνουν στην Κινεζική αγορά, θεωρώντας ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ