Η Γαλλία βρήκε τον… Τραμπ της

Ο Ερικ Ζεμούρ/ Φωτογραφία AP Bob Edme

Όταν ερωτάται για τη στρατηγική του εν όψει των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας την επόμενη χρονιά, ο Ερίκ Ζεμούρ δεν κρύβει το θαυμασμό του για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016.

«Κατάφερε να ενώσει την εργατική τάξη με την πατριωτική μεσαία τάξη. Αυτό ονειρεύομαι… εδώ και 20 χρόνια», είπε ο Ζεμούρ στο δίκτυο LCI σε μία από τις δεκάδες συνεντεύξεις του το τελευταίο διάστημα.

Ο ακροδεξιός δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος και τηλεοπτική περσόνα δεν έχει ακόμα ανακοινώσει επίσημα την πρόθεσή του να κατέβει για Πρόεδρος της Γαλλίας, όμως έχει αφήσει τόσα υπονοούμενα, που δεν είναι λίγοι αυτοί που το θεωρούν δεδομένο – και άλλοι που το φοβόνται, όπως η Μαρίν Λεπέν.

Ο Ζεμμούρ έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει τις ομοιότητες μεταξύ των ανησυχιών του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ και τις δικές του: μετανάστευση, από-βιομηχανοποίηση, καθώς και την αντίθεσή του στο «πολιτικά σωστό».

Όπως, επισημαίνει σε ανάλυσή του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ερίκ Ζεμούρ θαυμάζει τη διαδρομή προς την εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ταυτόχρονα και τη διαδρομή του έτερου λαϊκιστή, του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Η ξαφνική ανάδυση του Ζεμούρ ως σοβαρού διεκδικητή της εξουσίας στη Γαλλία έχει δημιουργήσει ρίγη αγωνίας στη γαλλική πολιτική τάξη και έχει οδηγήσει σε συχνές διαμάχες και συζητήσεις σχετικά με τις ομοιότητες του Γάλλου δημοσιογράφου με τον Ντόναλντ Τραμπ και άλλους επιτυχημένους ακροδεξιούς λαϊκιστές ηγέτες.

Άλλωστε, ακόμα και ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του Ζεμμούρ, «η Γαλλία δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της κουβέντα», οι ομοιότητες με το σύνθημα του Τραμπ «να κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά» είναι έκδηλες.

Ο Ζεμούρ, όπως κι ο Τραμπ, παρουσιάζεται, φυσικά, ως σωτήρας του έθνους, ενώ ακόμα και το εξώφυλλο του τελευταίου του βιβλίου με τη γαλλική σημαία θυμίζει προεκλογική αφίσα του Τραμπ.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ζεμούρ μοιάζει και στον Τραμπ, αλλά και στον Μπόρις Τζόνσον, λένε γάλλοι παρατηρητές. Ο Τραμπ είναι μία μορφή καρτούν Αμερικανού επιχειρηματία – εγωπαθή, πλούσιο και νάρκισσου – την ώρα που ο Τζόνσον, ο οποίος έχει φοιτήσει στα καλύτερα Βρετανικά σχολεία και Πανεπιστήμια, έχει καλλιεργήσει την εικόνα μίας ελιτίστικης εξυπνάδας και εκκεντρικότητας.

Οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία δείχνουν ότι τα ποσοστά του Ζεμούρ έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, γι’ αυτό και αυξάνεται το ενδιαφέρον του κόσμου, αλλά και των ΜΜΕ για πιθανή υποψηφιότητά του.

Αυτή τη στιγμή, οι δημοσκοπήσεις του δίνουν 15% στον πρώτο γύρο, ενώ κάποιες δημοσκοπήσεις τον φέρνουν ακόμα και στη δεύτερη θέση απέναντι στο Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, αφήνοντας χαμηλότερα την ακροδεξιά, Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο, ακόμα μια δημοσκόπηση δεν το δείχνει ούτε καν να πλησιάζει στη νίκη στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών.

Πάντως, πέραν των ομοιοτήτων με τον Τραμπ, υπάρχουν και κάποιες διαφορές, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ο Ζεμούρ είναι ένας μορφωμένος και καλλιεργημένος άνθρωπος, σε πλήρη αντίθεση με τον πρώην Πλανητάρχη…

ΣΧΕΤΙΚΑ