Ο Μπάιντεν σφίγγει τα λουριά στις Κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες

AP Images

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε ένα νέο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι εταιρείες που έχει κριθεί ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια, δεν θα μπορούν να παίρνουν άδειες ή να υπογράφουν συμβόλαια για την παροχή νέου εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών στη χώρα.

Όπως τονίζεται στο νομοσχέδιο για την Ασφάλεια του Εξοπλισμού, η Ομοσπονδιακή Αρχή Επικοινωνιών δεν μπορεί καν να εξετάζει αιτήσεις από εταιρείες, που έχουν χαρακτηριστεί ως απειλή.

Αυτό σημαίνει ότι κολοσσιαίες Κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Huawei, η ZTE και άλλες τρεις εταιρείες αποκλείονται από το αμερικανικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.

Ο νόμος υπερψηφίστηκε ομόφωνα από τη Γερουσία την 28η Οκτωβρίου, αφού πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 420 ψήφους υπέρ και μόνο τέσσερις ψήφους κατά.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Ομοσπονδιακή Αρχή Επικοινωνιών εντόπισε και κατέγραψε πέντε Κινεζικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια, με βάση το νόμο του 2019 που έχει σχεδιαστεί για την προστασία των αμερικανικών τηλεπικοινωνιών.

Πρόκειται για την Huawei και την ZTE, καθώς επίσης και την Hytera Communications Corp, την Hangzhou Hikvision Digital Technology Co και την Zhejiang Dahua Technology Co.

Παρόλα αυτά, η Ομοσπονδιακή Αρχή Επικοινωνιών εκείνη την εποχή δεν ήταν υποχρεωμένη να απορρίπτει τις αιτήσεις των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούνται στο αμερικανικό δίκτυο.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Αρχής Επικοινωνιών, Μπρένταν Καρ, δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εγκρίνει τουλάχιστον 3.000 αιτήσεις της Huawei από το 2018.

Πρόσθεσε ότι ο νόμος για την Ασφάλεια του Εξοπλισμού «θα βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί πως εταιρείες που αποτελούν απειλεί να μην μπορούν να εισέλθουν στο Αμερικανικό δίκτυο επικοινωνιών».

Από την πλευρά της, η Κίνα άσκησε έντονη κριτική στην Ουάσιγκτον, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιγιάν, να δηλώνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς κανένα στοιχείο, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας και της κρατικής ισχύος για να υποβαθμίζουν τις Κινεζικές εταιρείες».

Από την πλευρά, η Ομοσπονδιακή Αρχή Επικοινωνιών έχει επίσης προτείνει μία νέα σειρά κανονισμών που θα της δίνει τη δυνατότητα να ανακαλεί ακόμα και άδειες ή συμβάσεις που έχουν ήδη παραχωρηθεί.

Τον περασμένο μήνα, η Ομοσπονδιακή Αρχή Επικοινωνιών αποφάσισε να ανακαλέσει την άδεια της θυγατρικής της China Telecom να λειτουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω ανησυχιών για θέματα εθνικής ασφαλείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ