Ένωση εργαζομένων καταγγέλλει την Amazon για «κρυφή πανδημία»

Shutterstock

Στο επίκεντρο αρνητικών δημοσιευμάτων βρίσκεται για ακόμα μία φορά η κολοσσιαία εταιρεία διαδικτυακών πωλήσεων, Amazon, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες εργατικών συνδικάτων, η διοίκηση της επιχείρησης δεν ανακοίνωσε τα κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ εργαζομένων της.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στην εταιρεία υπήρχαν τουλάχιστον 20.000 θετικά κρούσματα κορωνοϊού πέρυσι, όμως αναφέρθηκαν μόνο 27 περιπτώσεις εργαζομένων που κόλλησαν Covid ενώ βρίσκονταν στην εργασία τους.

Η ένωση των εργαζομένων μιλά για «συγκάλυψη» και για μία «κρυφή πανδημία» που εξελίχθηκε στα γραφεία της εταιρείας.

Όπως τονίζουν, η διοίκηση της εταιρείας δεν κατέγραφε τα κρούσματα στις αποθήκες της και παρουσίασε μόνο 27 περιπτώσεις εργαζομένων που μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ένωση των εργαζομένων, με σημείωμα προς τους υπαλλήλους, η Amazon ενημέρωσε ότι 19.816 εργαζόμενοι μολύνθηκαν με κορωνοϊό από την 1η Οκτωβρίου του 2020 έως τις 19 Σεπτεμβρίου του 2021.

Μάλιστα, η ένωση απέστειλε διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τι συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και, κυρίως, για τα μέτρα προφύλαξης στις αποθήκες του διαδικτυακού κολοσσού.

«Η Amazon, δεύτερος μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης στις ΗΠΑ, έβαλε σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων», τονίζεται στην επιστολή.

Η διοίκηση της εταιρείας, πάντως, δεν αμφισβήτησε τα νούμερα που δόθηκαν, όμως χαρακτήρισε παραπλανητικές τις πληροφορίες που αναφέρονται, τονίζοντας ότι παρουσιάζουν μία λανθασμένη εικόνα για την επιχείρηση.

Η ενημέρωση που έστειλε η Amazon στους εργαζομένους μιλούσε για 19.816 θετικά τεστ μεταξύ του 1,4 εκατομμυρίων εργαζομένων της πρώτης γραμμής στην Amazon και την Whole Foods

Υποστήριξε δε ότι από τα στοιχεία προκύπτει ότι το ποσοστό μολύνσεων είναι κατά 42% χαμηλότερο στα γραφεία της εταιρείας σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο στα αμερικανικά εργοστάσια την ίδια περίοδο. Ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έλαβε υπ’όψιν για την παρουσίαση των στοιχείων τα υγειονομικά, ηλικιακά, αλλά και γεωγραφικά δεδομένα των εργαζομένων.

Αυτό, όμως, που τόνισε η εταιρεία στην ενημέρωσή της είναι ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει για το πού μολύνθηκαν όσοι βρέθηκαν θετικοί.

Η Amazon είχε και στο παρελθόν αντιμετωπίσει κατηγορίες από τις αρχές, αλλά και από εργαζομένους ότι δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα προφύλαξης για να διασφαλίσει την υγεία των εργαζομένων της εν μέσω της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ