fbpxJack Dorsey: O πρώην CEO του Twitter με το καλλιτεχνικό όραμα | Economistas.gr
Skip to main content

Jack Dorsey: O πρώην CEO του Twitter με το καλλιτεχνικό όραμα

Jack Dorsey: O πρώην CEO του Twitter με το καλλιτεχνικό όραμα
Ο Jack Dorsey/ Φωτογραφία APJ ose Luis Magana

Ο Jack Dorsey είναι ένας απλός άνθρωπος, όσο απλός μπορεί να είναι ένας 45χρονος δισεκατομμυριούχος. Τρώει ένα γεύμα την ημέρα, κανονικά τα Σαββατοκύριακα, προσπαθεί να διαλογίζεται για δύο ώρες την ημέρα και πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε την αποχώρησή του.

Ο Jack Dorsey γεννήθηκε στο Σεν Λούις του Μισισιπή το 1976 και ήταν αυτοδίδακτος προγραμματιστής υπολογιστών. Έμαθε σε ένα Macintosh που του αγόρασε ο πατέρας του.

Το 1999 παράτησε το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και μετακόμισε στην Καλιφόρνια όπου του ήρθε η ιδέα του Twitter όταν συν-ίδρυε μία διαδικτυακή εταιρεία κούριερ και ταξί, η οποία αργότερα κατέρρευσε.

Η ιστορία του Twitter άρχισε να παίρνει μορφή όταν ο Dorsey είχε προσληφθεί ως προγραμματιστής στην Odeo, μία νεοφυής επιχείρηση podcasting, την οποία έτρεχε ο συνιδρυτής αργότερα του Twitter, Evan.

Όπως λένε άνθρωποι που τον γνώριζα, τότε ο Dorsey ήταν ένας 29χρονος που είχε παρατήσει το Πανεπιστήμιο, είχε αναρχικό τατουάζ, σκουλαρίκι στη μύτη και θεωρούσε τον εαυτό του καλλιτέχνη. Πολλές φορές ονειρευόταν να γίνει μόδιστρος. Ήταν μηχανισμό, όμως όλα αυτά ήταν τα μέσα για το σκοπό του – να δημιουργήσει κάτι από το μηδέν, με κώδικα. Και να πληρώνει το ενοίκιο.

Ο Dorsey συν-ίδρυσε το Twttr – που σύντομα μετονομάστηκε σε Twitter – με τους Williams, Biz Stone και Noah Glass το 2006, ενώ έγινε Διευθύνων Σύμβουλος για πρώτη φορά το 2007.

Η καλλιτεχνική του φλέβα εμφανίστηκε το 2008 όταν αποπέμφθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Τότε ο Williams φέρεται να του είπε ότι «μπορείς να είσαι μόδιστρος ή Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter. Και τα δύο δε γίνεται». Τότε ο Dorsey παραμελούσε τα καθήκοντά του για να κάνει γιόγκα ή μαθήματα ραψίματος.

Επέστρεψε το 2011 ως Εκτελεστικός Πρόεδρος, αφού ίδρυσε την εταιρεία Square – που τώρα αξίζει 100 δισ. δολάρια – εν τω μεταξύ. Το Twitter πέρασε δύσκολες ώρες το 2013, ενώ το 2015, ο Dorsey αντικατέστησε τον Dick Costolo στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Τώρα φεύγει από το Twitter αφήνοντάς το με 210 εκατομμύρια ενεργούς καθημερινούς χρήστες και ετήσιο τζίρο 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το σχετικό δείκτη του Bloomberg, η περιουσία του φτάνει τα 12,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που τον κατατάσσει στην 174η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Έχει ακόμα στην κατοχή του το 2,3% του κοινωνικού δικτύου.

Αυτό βέβαια που πάντα άγχωνε τους επενδυτές, αλλά και τους υπαλλήλους, ήταν οι προτεραιότητες του Jack Dorsey. Το 2019, για παράδειγμα, εξέπληξε τους πάντες όταν ανακοίνωσε ότι θα μετακόμιζε στην Αφρική για τουλάχιστον έξι μήνες το χρόνο. Ο ίδιος ο Jack Dorsey, που λατρεύει τα κρυπτονομίσματα, ακύρωσε το σχέδιό του με την εμφάνιση της πανδημίας.

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, φαινόταν ότι οι πιέσεις στο πρόσωπό του είχαν σταματήσει, παρότι οι περισσότερες καινοτομίες που έχει παρουσιάσει έχουν περισσότερη σχέση με την ασφάλεια στο κοινωνικό δίκτυο, παρά με την αύξηση της κερδοφορίας του.

Αναλυτές, λοιπόν, θεωρούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσει από το Twitter, καθώς αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα μεταξύ των κοινωνικών δικτύων. Ο ίδιος έχει αποδειχτεί πυλώνας σταθερότητας στα κοινωνικά δίκτυα και ο αντικαταστάτης του θα δυσκολευτεί να φανεί αντάξιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ του Έλον Μασκ με το Twitter
Το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ του Έλον Μασκ με το Twitter
Η τελευταία εξέλιξη του σίριαλ Έλον Μασκ – Twitter ήταν η ανακοίνωση της εταιρείας ότι μηνύει το δισεκατομμυριούχο διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla για να τον αναγκάσει να ολοκληρώσει την αγορά του κοινωνικού δικτύου ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ του Έλον Μασκ με το Twitter