fbpxΟι Κινέζοι τα βάζουν με τον Έλον Μασκ στα Social Media | Economistas.gr
Skip to main content

Οι Κινέζοι τα βάζουν με τον Έλον Μασκ στα Social Media

Οι Κινέζοι τα βάζουν με τον Έλον Μασκ στα Social Media
Έλον Μασκ/ Φωτογραφία AP

Δριμεία κριτική δέχεται ο Έλον Μασκ στα κοινωνικά δίκτυα, κυρίως της Κίνας, μετά τους ισχυρισμούς του Πεκίνου ότι ο διαστημικός της σταθμός ενεργοποίησε μέτρα αποφυγής σύγκρουσης σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο, ώστε να αποτραπεί σύγκρουση με τους δορυφόρους Στάρλινκ για το σχέδιο υπηρεσιών διαδικτύου του δισεκατομμυριούχου.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Πεκίνου, ο Κινεζικός διαστημικός σταθμός είχε δύο «στενές επαφές» με τους δορυφόρους Starlink, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Κίνας να παραπονεθεί επίσημα στην αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Η Starlink είναι ένα δίκτυο δορυφόρων, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από την SpaceX του Έλον Μασκ.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είναι ένα πολύ γνωστό πρόσωπο την Κίνα, καθώς η εταιρεία Tesla, που κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα, βρίσκεται όλο και συχνότερο υπό των έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών.

Σύμφωνα πάντα με το Πεκίνο, τα δύο περιστατικά συνέβησαν την 1η Ιουλίου και την 21η Οκτωβρίου, όπως αναφέρει και το σχετικό έγγραφο που υπέβαλε μέσα στο μήνα η Κίνα στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για το εξώτερο Διάστημα.

Όπως τονίζεται, «για λόγους ασφαλείας, ο Κινεζικός Διαστημικός Σταθμός χρειάστηκε να εφαρμόσει το πρωτόκολλο ελέγχου για την αποφυγή σύγκρουσης».

Πάντως, η  SpaceX δε σχολίασε καν τους ισχυρισμούς του Πεκίνου.

Όμως, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση, ο κύριος Μασκ, η Starlink και η αμερικανική κυβέρνηση δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τους χρήστες του κινεζικού κοινωνικού δικτύου, Weibo, αντίστοιχο του Twitter.

Ένας χρήστης, μάλιστα, περιέγραψε τους δορυφόρους της Starlink ως «ένα μάτσο διαστημικά σκουπίδια».

Άλλοι υποστήριζαν ότι οι δορυφόροι είναι «Αμερικανικά διαστημικά πολεμικά όπλα» και ότι «ο Μασκ είναι ένα νέο ‘όπλο’ που δημιουργήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση και το στρατό».

«Οι κίνδυνοι του Starlink γίνονται διαρκώς εμφανείς και όλη η ανθρωπότητα θα πληρώσει για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες».

Επίσης, η Κίνα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θέτουν σε κίνδυνο τους αστροναύτες αγνοώντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις Συνθήκες που διέπουν το Εξώτερο Διάστημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε την Ουάσιγκτον να αναλάβει τις ευθύνες της.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες έχουν σε πολλές περιπτώσεις εκφράσει τις ανησυχίες τους για τους κινδύνους σύγκρουσης στο διάστημα και έχουν καλέσει τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να μοιραστούν τις πληροφορίες τους για τους περίπου 30.000 δορυφόρους και άλλα διαστημικά απόβλητα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Starlink, η SpaceX έχει ήδη εκτοξεύσει περίπου 1.900 δορυφόρους και σκοπεύει να εκτοξεύσεις χιλιάδες ακόμα.

Ενώ τον περασμένο μήνα, η NASA ακύρωσε ξαφνικά ένα διαστημικό περίπατο από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εν μέσω ανησυχιών για σύγκρουση με διαστημικά «σκουπίδια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όχημα της Toyota θα τρέχει στη Σελήνη!
Όχημα της Toyota θα τρέχει στη Σελήνη!
Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία στοχεύει να κατακτήσει και το φεγγάρι ως το τέλος της επόμενης δεκαετίας.
Όχημα της Toyota θα τρέχει στη Σελήνη!
Η κρίση ΗΠΑ – Κίνας μεταφέρεται στον… Άρη
Η κρίση ΗΠΑ – Κίνας μεταφέρεται στον… Άρη
Το Perseverance της NASA θα εκτοξευθεί στις 30 Ιουλίου -αναμένονται ανακοινώσεις για το Tianwen-1, ενώ και οι δύο αποστολές εκτιμάται ότι θα φτάσουν στον Άρη το Φεβρουάριο του 2021.
Η κρίση ΗΠΑ – Κίνας μεταφέρεται στον… Άρη
Οι τριγμοί στον κλειστό κύκλο του Σι δημιουργούν ανησυχίες για την αποτελεσματικότητά του
Οι τριγμοί στον κλειστό κύκλο του Σι δημιουργούν ανησυχίες για την αποτελεσματικότητά του
Στο ξεκίνημα της πρωτοφανούς τρίτης θητείας του στην Προεδρία της Κίνας, ο Σι Ζινπίνγκ έχει ήδη ταράξει τα νερά με τις απομακρύνσεις κορυφαίων αξιωματούχων και στενών του συνεργατών, γεγονός όμως που δημιουργεί ανησυχίες και ερωτήματα σχετικά με την πορεία του στο να επιτύχει το μεγάλο του όραμα για το αύριο της Κίνας.
Οι τριγμοί στον κλειστό κύκλο του Σι δημιουργούν ανησυχίες για την αποτελεσματικότητά του