Αυξάνονται οι φωνές που ζητούν επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας -Ποια είναι τα «αγκάθια»

AP Images

Οι δυσκολίες της μετάβασης στην πράσινη οικονομία έχουν επαναφέρει – ειδικά στην Ευρώπη – τη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολλοί διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την αδράνεια των κυβερνήσεων, ταυτόχρονα ζητούν την επαναφορά στην πυρηνική ενέργεια.

Η αλήθεια είναι – όπως επισημαίνουν αναλυτές στο CNN – ότι η πυρηνική ενέργεια είναι η πιο αξιόπιστη πηγή ενέργειας χωρίς άνθρακα, όμως οι οδυνηρές μνήμες από τα δυστυχήματα στη Φουκουσίμα και ο Τσέρνομπιλ δημιουργούν ανησυχίες και κάνουν τους επενδυτές επιφυλακτικούς για να επενδύσουν σε νέα σχέδια.

Επίσης, τα πυρηνικά εργοστάσια είναι πολύ ακριβά στην κατασκευή τους. Συνήθως, η κατασκευή τους καθυστερεί και ξεπερνά τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό, την ώρα που η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι πολύ φθηνότερες κατασκευαστικά. Ένας άλλος πονοκέφαλος για τα πυρηνικά είναι η αποθήκευση των αποβλήτων.

Η Γερμανία ξεκίνησε την αποδέσμευσή της από την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011, όταν ο τεράστιος σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε οδήγησαν σε μία από τις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές όλων των εποχών. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, και οι έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες που λειτουργούν στη Γερμανία θα πρέπει να έχουν κλείσει έως τα τέλη της επόμενης χρονιάς.

Την ίδια ώρα, το μέγεθος της κλιματικής κρίσης ενθαρρύνει άλλες κυβερνήσεις και επενδυτές να δώσουν στην πυρηνική ενέργεια μία ακόμα ευκαιρία.

Αυτή τη στιγμή, η πυρηνική ενέργεια παράγει περίπου το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στον πλανήτη. Σε κάποιες χώρες, το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία φτάνει το 20%, ενώ στη Γαλλία πλησιάζει το 70%.

Αυτή τη στιγμή, ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι: Θα μπορούσε από τη μία να ενισχύσει την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή να ρίξει όλο το χρήμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, που είναι γρηγορότερο να φτιαχτούν και πιο επικερδείς, όμως δημιουργούν και κάποια προβλήματα.

Όπως λένε οι υποστηρικτές τους, η πυρηνική ενέργεια αποδίδει ακόμα και όταν δεν έχει ήλιο ούτε φυσάει.

Η Μεγάλη Βρετανία συμφωνεί με αυτό και η κυβέρνηση στηρίζει την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες στα νοτιοδυτικά της χώρας. Το πακέτο στήριξης του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, περιλαμβάνει 6 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διατήρηση των παλιών εργοστασίων, ενώ και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου εδώ και περίπου 20 χρόνια.

Αυτό δημιουργεί μία ένταση ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι εν όψει της κρίσιμης απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αν θα ονομάσει την πυρηνική ενέργεια «πράσινη» ή «μεταβατική» στην αμφιλεγόμενη λίστα των ενεργειακών πηγών.

Από την πλευρά της, η ΙΕΑ, Διεθνής Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας, υποστηρίζει ότι η παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά θα πρέπει να διπλασιαστεί μεταξύ του 2020 και του 2050 στο πλαίσιο της προσπάθειας για μηδενισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι οι μόνες που βάζουν ξανά στο τραπέζι το θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Το ίδιο κάνει και η Κίνα, η οποία κατασκευάζει αυτή τη στιγμή 18 αντιδραστήρες.

Και, φυσικά, η συζήτηση δυσκολεύει καθώς οι νέες τεχνολογίες για την πυρηνική ενέργεια που αναπτύσσονται δείχνουν ότι μπορεί να φέρουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ