Τι θα κάνει με τους «καπιταλιστές» ο Σι Ζινπίνγκ το 2022

Φώτο: Shutterstock

Πριν από ένα χρόνο, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ, δεσμεύτηκε ότι μέσα στο 2021 θα έχει καταφέρει να κυριαρχήσει επί των απείθαρχων ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες γίνονται όλο και πιο ισχυρές και αναλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερα ρίσκα.

Οι σαρωτικοί κανονισμοί που εφαρμόστηκαν στη συνέχεια είχαν προφανώς το αποτέλεσμα που επιθυμούσε ο πανίσχυρος Κινέζος Πρόεδρος, αφήνοντας βέβαια πίσω τους και θύματα κάποιες τεράστιες επιχειρήσεις. Όμως, αυτή τη στιγμή, η οικονομία δείχνει να είναι πολύ πιο εύθραυστη και ο Σι Ζινπίνγκ δε μοιάζει να είναι έτοιμος να ταρακουνήσει κι άλλο τα νερά.

Οι σαρωτικοί κανονισμοί μείωσαν τη χρηματιστηριακή αξία εταιρειών σε διάφορους τομείς – όπως η τεχνολογία, ο χρηματοοικονομικός τομέας, η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία – με συνέπεια να χαθούν τρισεκατομμύρια από τις Κινεζικές επιχειρήσεις στις διεθνείς αγορές. Αυτό, βέβαια, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει κύμα απολύσεων σε πολλές επιχειρήσεις, την ώρα που η απασχόληση προσπαθεί να ανακάμψει από το πλήγμα που δέχτηκε λόγω της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, ο τομέας των ακινήτων και του real estate – που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας – έχει επίσης δεχτεί τεράστιο πλήγμα, με τους σημαντικότερους παίκτες να βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής.

Όλα τα παραπάνω και μία σειρά από άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δημιουργούν πολλούς κινδύνους για την Κινεζική κυβέρνηση το 2022.

Και παρότι η Κίνα κατέγραψε το 2020 τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη σημαντική οικονομική δύναμη στον κόσμο, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε με μεγαλύτερους ρυθμούς από τους αναμενόμενους το 2021 εξ αιτίας των ξεσπασμάτων του Covid-19, των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην αλυσίδα τροφοδοσίας, την εκτίναξη των τιμών ενέργειας και την κρίση των ακινήτων.

Όλα αυτά κάνουν το Πεκίνο να ξανασκέφτεται την προσέγγιση που θα ακολουθήσει στο θέμα των ιδιωτικών εταιρειών. Ήδη σε μία σημαντική συνάντηση οικονομικών παραγόντων που έγινε τον περασμένο μήνα, οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την ανάγκη για «σταθερότητα» το 2022. Πέρυσι, η προτεραιότητα ήταν ο «περιορισμός της άναρχης επέκτασης του κεφαλαίου».

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας αναμένεται φέτος να ενισχυθεί σημαντικά, παρά τις προκλήσεις. Πολλοί ειδικοί τοποθετούν την ανάπτυξη στο 7,8%, αισθητά υψηλότερα από το στόχο του 6% που είχαν θέσει οι αρχές.

Ωστόσο, το 2022, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πολλές σημαντικές τράπεζες έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις ανάπτυξης μεταξύ 4,9% και 5,5% - που αποτελεί το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τη δεκαετία του 1990 – όταν οι διεθνείς κυρώσεις μετά τη σφαγή στην Πλατεία Τιεναμέν έπληξαν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα στην Ασιατική χώρα.

Οι περιορισμοί στις ιδιωτικές εταιρείες ξεκίνησαν στα τέλη του 2020 με την Alibaba, ακολούθησε η Tencent και μία σειρά άλλων τεχνολογικών και μη εταιρειών. Η λογική του Πεκίνου πίσω από τις κυρώσεις αφορά στη φιλοσοφία του Σι Ζινπίνγκ και τις ανησυχίες για τα δικαιώματα των καταναλωτών, τα προσωπικά δεδομένα, τα υπερβολικά χρέη και την οικονομική ανισότητα. Με άλλα λόγια, η καταπολέμηση του καπιταλισμού και η προώθηση της Κινεζικής ιστορίας του σοσιαλισμού.

Όμως, όπως υποστηρίζουν ειδικοί, υπάρχει μία ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί, διαφορετικά η χώρα οδεύει προς μία ανώμαλη οικονομική προσγείωση. Και, φυσικά, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μη χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας…

ΣΧΕΤΙΚΑ