Η Tesla φαίνεται να κερδίζει τη μάχη με τη Volkswagen

Tesla/ Φωτογραφία AP

Ένα νέο επεισόδιο γράφτηκε στη διαφαινόμενη «μάχη» μεταξύ της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης, της Volkswagen, και της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, Tesla, για το ποια από τις δύο θα κυριαρχήσει στην πολλά υποσχόμενη αγορά.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης ανακοίνωσε την εβδομάδα που μας πέρασε ότι παρέδωσε 452.900 ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία σε πελάτες της κατά τη διάρκεια του 2021, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τις παραδόσεις της προηγούμενης χρονιάς.

Ωστόσο, ακόμα και αυτή η επίδοση δεν ήταν αρκετή, υποστηρίζει σε ανάλυσή του το CNN, για να φτάσει την Tesla, η οποία κατάφερε να παραδώσει περισσότερα από 936.000 αυτοκίνητα πέρυσι.

Συνολικά, η Tesla αύξησε πέρυσι τις παραδόσεις της κατά περίπου 436.600 οχήματα, την ώρα που η Volkswagen κατάφερε να αυξήσει τις παραδόσεις της κατά 220.900 οχήματα.

Η Γερμανική εταιρεία, στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων η Audi, η Porsche και η Skoda, έχει δεσμευτεί να επενδύσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για να «ηλεκτρικοποιήσει» το στόλο της και να αποτελέσει το αντίπαλον δέος της Tesla.

Η Volkswagen είναι, ούτως ή άλλως, η κορυφαία ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία με βάση τις πωλήσεις και η διοίκησή της εκτιμά ότι έως το 2026, το 25% των αυτοκινήτων που θα πουλά σε ολόκληρο τον κόσμο θα είναι ηλεκτρικά.

Η εταιρεία ξεκίνησε να βγάζει στην αγορά και μία σειρά νέων μοντέλων, συμπεριλαμβανομένου του ID.4 που είναι ηλεκτρικό SUV, όμως η εξέλιξη των πωλήσεων πέρυσι επηρεάστηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης του ομίλου, από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

«Το 2021 ήταν μία δύσκολη χρονιά εξ αιτίας των ελλείψεων ημιαγωγών, όμως εμείς συνεχίσαμε παρόλα αυτά να εφαρμόζουμε τους στόχους μας για ένα καθαρό μέλλον», τόνισε ο διευθυντής πωλήσεων του ομίλου, Christian Dahlheim, σε ανακοίνωσή του. Και πρόσθεσε ότι «ο διπλασιασμός των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων και η υψηλή ζήτηση για όλα μας τα οχήματα δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο».

Από την πλευρά της και η Tesla αντιμετώπισε προβλήματα, εξ αιτίας της έλλειψης ημιαγωγών, όμως κατάφερε να τα διαχειριστεί.

Η εταιρεία του Έλον Μασκ ανακοίνωσε παραδόσεις ρεκόρ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, που έφτασαν τα 308.600 οχήματα, ξεπερνώντας ακόμα και τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street.

Η Tesla προβλέπει ότι με την πλήρη λειτουργία των νέων μονάδων της μέσα στο 2022 στο Όστιν του Τέξας και στο Βερολίνο, θα καταφέρει να επιτύχει ετήσια αύξηση των πωλήσεων κατά 50% ή περισσότερο, τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ