Η Κίνα δεν θα διακινδυνεύσει την οικονομία της για να σώσει τον Πούτιν

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας/ Φωτογραφία Ramil Sitdikov

Στη διαμάχη της με τη Δύση σχετικά με την Ουκρανία, η Ρωσία έχει ξεκάθαρα ένα σημαντικό σύμμαχο, την Κίνα. Όμως, το Πεκίνο δεν πρόκειται να κάνει κινήσεις που θα αποσταθεροποιήσουν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, οι διπλωματικοί και στρατιωτικοί δεσμοί της Μόσχας με το Πεκίνο μπορεί να είναι στενοί, όμως οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ πιο περίπλοκες. Πράγμα που σημαίνει ότι η πιθανότερη στήριξη προς τη Ρωσία από την Κίνα – σε περίπτωση οικονομικών κυρώσεων από ΗΠΑ και Ευρώπη – μάλλον θα είναι κουβέντες στήριξης και συμπαράστασης.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Ζινπίνγκ, την περασμένη Παρασκευή με την ευκαιρία της τελετής έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Κρεμλίνο περιέγραψε τη συνάντηση ως «πολλή θερμή» και «εποικοδομητική», καθώς οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, όπως μετέδωσε και το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Xinhua. Μάλιστα, η Rosneft – ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός – συμφώνησε να αυξήσει την παροχή προς την Κίνα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η αλήθεια είναι ότι η Κίνα – η οποία έχει τα δικά της προβλήματα με τη Δύση – έχει ήδη εκφράσει τη διπλωματική της στήριξη στη σύμμαχό της. Επίσης, υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι οι εντάσεις με τη Δύση έχουν οδηγήσει σε εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας.

Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το βάθος στο οποίο θα μπορούσαν να φτάσουν αυτές οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εν όψει των σκληρών κυρώσεων, με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η Μόσχα σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία. Και σίγουρα θα είναι μεγάλη νίκη για τον Πούτιν, αν λάβει την έμπρακτη στήριξη του Πεκίνου.

Όμως, η Κινεζική οικονομία είναι σε εύθραυστη κατάσταση και η οικονομική της ανάκαμψη καθυστερεί μετά την κρίση του κορονοϊού. Αυτό περιορίζει τις δυνατότητες του Σι Ζινπίνγκ στις οικονομικές του σχέσεις με τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει ανάγκη από την Κίνα για το εμπόριο, όμως η Κίνα έχει άλλες προτεραιότητες.

Η Κίνα είναι ο Νο1 εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, αντιπροσωπεύοντας το 16% της αξίας του διεθνούς της εμπορίου, σύμφωνα με υπολογισμούς του CNN,με βάση στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Όμως, για το Πεκίνο, η Μόσχα δεν έχει τόσο μεγάλη αξία: Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αντιπροσωπεύει μόλις το 2% τους διεθνούς εμπορίου της χώρας. Άλλωστε, οι βασικοί εμπορικοί εταίροι της Κίνας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτός είναι και ο λόγος, λένε οι ειδικοί, που το Πεκίνο δε θα διαταράξει τις ισορροπίες με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες για να στηρίξει το Βλαντιμίρ Πούτιν στη διαμάχη του με τη Δύση για το θέμα της Ουκρανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ