Πυρά ευρωβουλευτών στη Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό

η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

Έντονη κριτική και σκληρές ερωτήσεις δέχτηκε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, από τους ευρωβουλευτές τη Δευτέρα, ειδικά από αυτούς που ανήκουν στο συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σχετικά με την «πράσινη» στρατηγική της ΕΚΤ. Όπως είπαν, η πράσινη στρατηγική της τράπεζας αποτελεί «αντιπερισπασμό» από το πραγματικό της καθήκον που είναι η συγκράτηση του πληθωρισμού.

Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει καταστήσει τη μάχη για την κλιματική κρίση βασικό στοιχείο της πολιτικής της και ήδη από πέρυσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει πιο σοβαρά υπ’ όψιν τους κλιματικούς στόχους στις αποφάσεις της για την οικονομική πολιτική, μεταξύ τους την αγορά «πράσινων ομολόγων» στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης αξίασ πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Όμως, εν όψει της ψηφοφορίας για την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ σήμερα, οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ έλεγαν ότι η Λαγκάρντ ουσιαστικά επεμβαίνει σε ένα θέμα πολιτικής των χωρών, που ξεπερνά τη δικαιοδοσία της ΕΚΤ, ειδικά από τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητος θεσμός, ωστόσο οι αντιρρήσεις των ευρωβουλευτών ίσως βαρύνουν στις αποφάσεις, αλλά και στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το ρόλο που θα πρέπει να παίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Μάρκους Φέρμπερ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «ο βασικός ρόλος της ΕΚΤ είναι να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών, κάτι που αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ δεν κάνει πολύ αποτελεσματικά». Προσθέτοντας πως οτιδήποτε άλλο, όπως η «πράσινη μετάβαση» αυτή τη στιγμή είναι «αντιπερισπασμός» από την επίτευξη του βασικού της στόχου.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι «το σχέδιο της ΕΚΤ για την κλιματική αλλαγή» προχωρά κανονικά. Σε αυτό περιλαμβάνονται και οι πληροφορίες που θα πρέπει να δίνουν οι εταιρείες για τα ομόλογά τους ώστε να είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ για αγορά.

Ο Φέμπερ είπε ότι αυτού του είδους οι αλλαγές «δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία επέκταση της δικαιοδοσίας της ΕΚΤ» από την πίσω πόρτα και απαιτούνται αλλαγές στις συνθήκες.

Μάλιστα, και ο Έλληνας ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος, μαζί με τον Φέμπερ τόνισαν τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, δεδομένου ότι – βάσει συνθηκών – η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να διατηρεί την «ουδετερότητά της στις συνθήκες της αγοράς», πράγμα που θα απαγόρευε την αγορά περισσότερων πράσινων ομολόγων.

Άλλοι ευρωβουλευτές ήταν αντίθετοι στις θέσεις των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τονίζοντας ότι η ΕΚΤ δικαιολογείται να αγοράζει «πράσινα ομόλογα» και η αντίθεση των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ θα είναι ένα βήμα πίσω για το σημαντικό αυτό ευρωπαϊκό θεσμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ