Η Ρωσο-ουκρανική κρίση δεν επηρεάζει μόνο το πετρέλαιο

Φωτογραφία shutterstock

Οι ανησυχίες για μία επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρεάζει σημαντικά τις τιμές διαφόρων αγροτικών προϊόντων, όπως τα σιτηρά, σε μία στιγμή κατά την οποία οι τιμές των προϊόντων κυμαίνονται σε υψηλά δέκα ετών.

Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο, ενώ και η Ουκρανία είναι από τους σημαντικότερους εξαγωγείς και σιτηρών, αλλά και καλαμποκιού. Η κρίση, λοιπόν, μεταξύ των δύο χωρών έχει στείλει στα ύψη τις τιμές των σπόρων, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επόμενη μέρα.

Η άνοδος των τιμών εντείνεται και από τα προβλήματα στις αποστολές σιτηρών και καλαμποκιού από τη Ρωσία και την Ουκρανία, κυρίως σε κάποια σημεία του πλανήτη που βασίζονται σε αυτές τις χώρες.

Οι τιμές των τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο ενισχύθηκαν κατά 28% το 2021, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Αγροτικής Παραγωγής του ΟΗΕ και αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και φέτος, καθώς συνεχίζονται τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

«Η Ουκρανία είναι πολύ σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών και καλαμποκιού και οποιαδήποτε διατάραξη στις εξαγωγές της θα οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών παγκοσμίως», τονίζουν ειδικοί στο CNN Business.

Σε περίπτωση εισβολής, οι κυρώσεις στη Ρωσία επίσης θα ταράξουν τις αγορές. Παρότι ενδεχόμενες κυρώσεις δε θα στοχεύουν τα αγροτικά προϊόντα, το να κοπούν οι σχέσεις της Μόσχας με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα επίσης θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τη χώρα.

Η βασική ανησυχία των επενδυτών και των αναλυτών είναι η πιθανότητα η Ρωσία να μπλοκάρει τα Ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και να πιέσει τη χώρα με μία στρατιωτική εισβολή.

Άλλωστε, δε πρέπει να ξεχνάμε ότι η παγκόσμια αγορά αναμένει από τη Ρωσία και την Ουκρανία περίπου 15 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών από την τελευταία σοδειά. Οι ειδικοί, λοιπόν, ανησυχούν ότι οι αγρότες στην Ουκρανία δε θα μπορέσουν να παραλάβουν τα απαραίτητα υλικά – όπως παρασιτοκτόνα – για τη σοδειά τους, εν όψει της επόμενης σεζόν, πράγμα που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην παγκόσμια αγορά σιτηρών.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα για τις αγορές θα ήταν ενδεχόμενη απόφαση των Δυτικών χωρών να εφαρμόσουν εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών, δεδομένου ότι η χώρα παράγει το 20% του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών. Μάλιστα, μεταξύ των μεγάλων αγορών της είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος.

Οι ειδικοί, ωστόσο, δεν πιστεύουν ότι είναι πιθανό το εμπάργκο στα ρωσικά σιτηρά στο πλαίσιο των ενδεχόμενων οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα, όμως όλα τα παραπάνω είναι αρκετά για να πλήξουν τις παγκόσμιες αγορές και, κατά συνέπεια, την τσέπη των καταναλωτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ