Ο Τζορτζ Σόρος πιστεύει ότι η Κίνα αντιμετωπίζει οικονομική κρίση

AP Images

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομική κρίση μετά τη φούσκα στον τομέα των ακινήτων που έσκασε στα τέλη της χρονιάς, υποστηρίζει ο διάσημος επενδυτής και φιλάνθρωπος, Τζορτζ Σόρος.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής είπε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ότι ο Πρόεδρος, Σι Ζινπίνγκ, ίσως να μην καταφέρει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον τομέα του real estate, ο οποίος έχει δεχτεί ισχυρά πλήγματα από χρεοκοπίες κατασκευαστικών εταιρειών, αλλά και την πτώση των τιμών διαμερισμάτων και οικοπέδων.

Η έκρηξη του τομέα των ακινήτων στην Κίνα βασίστηκε σε ένα «μη-βιώσιμο» μοντέλο που βοήθησε τις τοπικές κυβερνήσεις και ενθάρρυνε τους πολίτες να επενδύσουν τις οικονομίες τους σε ακίνητα.

Όπως είπε ο Σόρος, όμως, οι κυβερνητικές πολιτικές που σχεδιάστηκαν για να κάμψουν αυτήν την έκρηξη δυσκόλεψαν τις υπερχρεωμένες εταιρείες real estate, όπως η Evergrande, να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ένα κολοσσιαίο χρέος που ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια και παλεύει εδώ και μήνες να αυξήσει τη ρευστότητά της για να αποπληρώσει τους πιστωτές της.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν σταλεί στα γραφεία της εταιρείας για να επιβλέψουν την αναδιάρθρωση του χρέους, όμως τα σχέδια για την επόμενη μέρα είναι σχεδόν άγνωστα.

Η Evergrande ζητά πίστωση χρόνου, όμως πολλοί πιστωτές της δε δείχνουν καθόλου πρόθυμοι να περιμένουν. Ήδη εκτιμητές βρίσκονται σε μία περιοχή στο Χονγκ Κονγκ, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για ένα δάνειο ύψους 520 εκατ. δολαρίων που πήρε η εταιρεία πέρυσι.

«Μένει να δούμε το πώς οι αρχές θα διαχειριστούν αυτήν την κρίση», είπε ο Σόρος κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξελίξεις στην Κίνα και το πώς θα πρέπει να ανταποκριθούν οι αμερικανικές αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζορτζ Σόρος είναι, τα τελευταία χρόνια, ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του Σι Ζινπίνγκ και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνα. Ο διάσημος επενδυτής έχει ασκήσει κριτική για τις πολιτικές παρακολούθησης των πολιτών, αλλά και τα μέτρα που πλήττουν τις ιδιωτικές εταιρείες.

Ο Σόρος εκτίμησε επίσης ότι οι κίνδυνοι που παρουσιάζει η αγορά ακινήτων στην Κίνα θα κάνει πολλούς επενδυτές στη συγκεκριμένη αγορά, αλλά και απλούς πολίτες, να στραφούν κατά του Σι Ζινπίνγκ. Και εκτίμησε ότι ο Κινέζος Πρόεδρος έχει πολλά εργαλεία να «επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πολιτών – το θέμα, όμως, είναι το αν θα τα χρησιμοποιήσει».

Οι ειδικοί ανησυχούν εδώ και καιρό ότι ενδεχόμενη κατάρρευση της Evergrande θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Κινεζική αγορά ακινήτων, πλήττοντας τους ιδιοκτήτες σπιτιών, αλλά και το χρηματοοικονομικό σύστημα συνολικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο τομέας των ακινήτων και ο κατασκευαστικός τομέας αντιπροσωπεύουν το 30% του Κινεζικού ΑΕΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ