Η Ρωσία καταργεί όλους τους κανόνες της αγοράς

Εικόνα: Shutterstock

Την περασμένη Πέμπτη άνοιξε για πρώτη φορά μετά από ένα μήνα – από την εισβολή δηλαδή της Ρωσίας στην Ουκρανία – το ρωσικό χρηματιστήριο.

Υπό κανονικές συνθήκες, δε θα υπήρχε καμία απολύτως ζήτηση για ρωσικές μετοχές δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν σε μία οικονομία, η οποία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 20% φέτος.

Ωστόσο, προς έκπληξη όλων αυτό δε συνέβη. Ο δείκτης ΜΟΕΧ άνοιξε καταγράφοντας κέρδη που έφταναν το 10% και έκλεισε την ημέρα με άνοδο 5%.

Βέβαια, υπάρχει μία απολύτως λογική εξήγηση σε αυτό. Το ρωσικό Χρηματιστήριο δε λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας απαγόρευσε στους ξένους επενδυτές να πουλήσουν μετοχές και μπλόκαρε ακόμα και το short selling. Πράγμα που σημαίνει ότι μόνο 33 μετοχές διαπραγματεύονταν στο ρωσικό χρηματιστήριο την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, ξένα επενδυτικά κεφάλαια κατέχουν πάνω από το 80% των μετοχών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Μόσχας. Εταιρείας από τις ΗΠΑ και τον Καναδά κατέχουν το 54%, βρετανικές εταιρείες το 22% και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης το 21%.

Ειδικοί σημειώνουν ότι «η Ρωσία είχε ξεκαθαρίσει ότι σκόπευε να χρησιμοποιήσει δημόσιους πόρους για να τονώσει τεχνητά τις μετοχές των εταιρειών που διαπραγματεύονταν στο ταμπλό» εξηγώντας ότι «αυτή δεν είναι μία πραγματική χρηματιστηριακή αγορά, ούτε πρόκειται για κάποιο βιώσιμο μοντέλο, γεγονός που καταδεικνύει την όλο και μεγαλύτερη απομόνωση της Ρωσίας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το να απαγορεύσει στους ξένους επενδυτές να πωλούν μετοχές δεν είναι η μόνη παραβίαση κανόνων της αγοράς που διαπράττει η Μόσχα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι «μη φιλικές» χώρες θα πρέπει να πληρώσουν το φυσικό αέριο που αγοράζουν με ρούβλια.

Αυτό βέβαια δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις χώρες και τις εταιρείες που διαθέτουν συμβόλαια αγοράς φυσικού αερίου σε ευρώ ή σε δολάρια. Ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε ότι οποιοδήποτε αίτημα πληρωμής σε ρούβλια θα σημάνει και αθέτηση των συμβολαίων.

Αυτή, φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα ανακοινώνει ότι θα σπάσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της. Στις αρχές του μήνα, ο υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα αποπληρώσει τους πιστωτές της από «χώρες που δεν είναι φιλικές» σε ρούβλια έως ότου αρθούν οι κυρώσεις, παρά το γεγονός ότι τα ομόλογα είχαν εκδοθεί σε σολάρια.

Εν τέλει, οι Οίκοι Αξιολόγησης απάντησαν με υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ρωσίας, με τη Fitch να μιλά ακόμα και για επερχόμενη χρεοκοπία.

Και, όπως τονίζουν οι αναλυτές, η απαγόρευση πώλησης μετοχών στους ξένους επενδυτές και η προσπάθεια να αλλάξουν οι όροι των διεθνών συμβολαίων έχουν, φυσικά, ως αποτέλεσμα την περαιτέρω οικονομική απομόνωση της Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ