«Συναγερμός» στη Γερμανία για τις παραδόσεις φυσικού αερίου

Φωτο: Shutterstock

«Συναγερμός» σήμανε χθες στο Βερολίνο μετά την προειδοποίηση της Μόσχας ότι από την 1η Απριλίου τα συμβόλαια παράδοσης φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να πληρώνονται σε ρούβλια, πράγμα που σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ίσως αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας.

Η Γερμανική κυβέρνηση, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, οι χώρες της G7 και άλλες χώρες της Ευρώπης απέρριψαν κατηγορηματικά το ρωσικό αίτημα, γεγονός που οδήγησε σε κάποια «υποχώρηση» του Κρεμλίνου με τον Πεσκόφ να δηλώνει: «Οι πληρωμές και οι παραδόσεις παίρνουν χρόνο. Δε σημαίνει ότι αυτό που θα παραδοθεί αύριο, θα πρέπει να έχει πληρωθεί ως το βράδυ. Όχι, παίρνει περισσότερο χρόνο, τουλάχιστον τεχνολογικά».

Λίγη ώρα μετά, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, συνομίλησε τηλεφωνικά με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος του τόνισε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Γερμανικής κυβέρνησης, ότι «σκοπεύει να περάσει νόμο απαιτώντας την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια», ωστόσο οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συζητηθεί το θέμα από επιτροπές ειδικών.

Σε πρώτη φάση, ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Σολτς ζήτησε εξηγήσεις και ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Σολτς ότι οι πληρωμές θα συνεχίζουν να γίνονται σε ευρώ στην τράπεζα της Gazprom, που δεν υπόκειται σε κυρώσεις, και στη συνέχεια τα χρήματα θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο δεν αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή πρόβλημα τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, η γερμανική κυβέρνηση, για προληπτικούς λόγους, έθεσε σε εφαρμογή το πρώτο στάδιο έγκαιρης προειδοποίησης του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ενεργοποίησε το πρώτο στάδιο έγκαιρης προειδοποίησης για την απειλούμενη κρίση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η ασφάλεια του εφοδιασμού εξακολουθεί να είναι εγγυημένη, δεν υπάρχουν επί του παρόντος προβλήματα εφοδιασμού».

Κάλεσε λοιπόν κάθε καταναλωτή φυσικού αερίου – από επιχειρήσεις έως ιδιωτικά νοικοκυριά – να μειώσει την κατανάλωσή του φυσικού αερίου όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ στο υπουργείο Οικονομίας συστάθηκε επιτροπή διαχείρισης κρίσης, η οποία αναλύει και αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση, ώστε – εάν χρειαστεί – να ληφθούν μέτρα.

Το εθνικό σχέδιο της Γερμανίας για την αντιμετώπιση της κρίσης προβλέπει τρία επίπεδα: επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης, επίπεδο συναγερμού και επίπεδο έκτακτης ανάγκης. Μόνο σε φάση έκτακτης ανάγκης το κράτος παρεμβαίνει στην αγορά φυσικού αερίου και όπως προβλέπεται, οι οικιακοί πελάτες θα προστατεύονται τότε ιδιαίτερα.

Συγκεκριμένα, μόνο σε περίπτωση που η προειδοποίηση φτάσει στην τρίτη φάση, δηλαδή αν υπάρξει διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου, τότε το κράτος θα παρέμβει. Τότε θα δοθεί προτεραιότητα στα ιδιωτικά νοικοκυριά, νοσοκομεία, πυροσβεστική, αστυνομία, και τις λεγόμενες συστημικές επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ