Γιατί επιδεινώνεται η κατάσταση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας

Φωτογραφία AP

Τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα θα έπρεπε να εξομαλύνονται αυτή τη στιγμή, όμως η αλήθεια είναι ότι οι ειδικοί εκτιμούν ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, επιδεινώνονται.

Όπως τονίζουν, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – που μείωσε τις εξαγωγές της Ουκρανίας και έφερε βαριές κυρώσεις στις ρωσικές επιχειρήσεις – προκάλεσε μία σειρά νέων προβλημάτων της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η νέα έξαρση κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κίνα, η οποία έφερε σειρά περιοριστικών μέτρων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Κανείς δεν προέβλεπε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα θα είχε επανέλθει στην κανονικότητα αυτή τη στιγμή. Ακόμα και πριν τις πρόσφατες κρίσεις, οι ελλείψεις σε κάποια αγαθά και σε πρώτες ύλες ήταν αναμενόμενο να διαρκέσουν και το 2023. Ωστόσο, οι εταιρείες πίστευαν ότι είχαν αρχίσει να βλέπουν το φως στην άκρη του τούνελ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, τρεις εβδομάδες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, η General Motors, για παράδειγμα, εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να κατασκευάσει 25% με 30% περισσότερα αυτοκίνητα φέτος.

Όμως, η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι κλείνει για δύο εβδομάδες το εργοστάσιό της στην Ιντιάνα, το οποίο φτιάχνει τα Chevrolet Silverado και τα φορτηγάκια, GMC Sierra, λόγω έλλειψης ημιαγωγών.

Η Ουκρανία και η Ρωσία δεν φτιάνουν ημιαγωγούς που να χρησιμοποιούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως. Όμως, η Ουκρανία είναι η σημαντικότερη πηγή για νέον, ένα αέριο απαραίτητο για τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία κατασκευής ενός ημιαγωγού.

Και παρά το γεγονός ότι κάποιες εταιρείες ημιαγωγών εξασφάλισαν αποθέματα πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, πλέον εκφράζονται ανησυχίες για επάρκεια των αποθεμάτων μακροπρόθεσμα.

Οι διαταραχές της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες ανόδου των τιμών σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η ζήτηση για αγαθά όπως τα αυτοκίνητα, το πετρέλαιο και οι ημιαγωγοί έχει ξεπεράσει την προσφορά. Ταυτόχρονα, η πρόβλεψη για το πότε θα τελειώσουν όλα αυτά τα προβλήματα είναι σχεδόν αδύνατη εξ αιτίας της φύσης του πολέμου στην Ουκρανία. Όσο περισσότερο διαρκέσει, τόσο περισσότερα προβλήματα θα δημιουργεί.

Ειδικοί εξηγούν ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκαλούνται από πυρκαγιές, κακοκαιρία ή άλλες φυσικές καταστροφές είναι συνηθισμένες καταστάσεις για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον εφοδιασμό της αγοράς. Η διαφορά με τη σημερινή κατάσταση είναι ότι συνήθως επηρεάζουν μία συγκεκριμένη περιοχή και όχι ολόκληρο τον πλανήτη, όπως συνέβη με την πανδημία.

Αυτή η γενικευμένη κατάσταση ήταν που μπλόκαρε το σύστημα. Άλλωστε, υπάρχει και μία έκφραση που λέει ότι «η αλυσίδα είναι τόσο δυνατή όσο ο πιο αδύνατος κρίκος της» και στην σημερινή κατάσταση είναι πάρα πολλοί οι αδύναμοι κρίκοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ