Ο Μακρόν «πρασινίζει» για να προσελκύσει τους «κόκκινους» ψηφοφόρους

Ο Εμανουέλ Μακρόν παραχωρεί δηλώσεις μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής / Φωτογραφία: AP Photo

«Πράσινη στήριξη» ελπίζει να εξασφαλίσει ο Εμανουέλ Μακρόν ώστε να διασφαλίσει τη δεύτερη θητεία του στην Προεδρία της Γαλλίας. και για να γίνει αυτό, ελπίζει να κερδίσει τους ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Aυτό, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Politico, είναι επίσης ένα σημάδι ότι ο πολιτικός που εκλέχθηκε πριν από πέντε χρόνια με σύνθημα «να ξανακάνουμε τον πλανήτη μας πράσινο» πρέπει να προσπαθήσει για να πείσει τους σκεπτικιστές ότι όντως νοιάζεται για την προστασία του πλανήτη.

Και, ταυτόχρονα, στη μάχη που δίνει στο δεύτερο γύρο με τη Μαρίν Λεπέν την επόμενη Κυριακή, ο Γάλλος Πρόεδρος θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να πείσει τους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες στις 24 Απριλίου.

Πάντως, εν όψει του δεύτερου γύρου, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει συμπεριλάβει στα μηνύματά του το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος τονίζοντας ότι χρειάζονται περισσότερα «πράσινα» μέτρα.

Μεταξύ άλλων, ο Μακρόν υπολογίζει ότι η έμφαση σε περιβαλλοντικά θέματα θα τον βοηθήσει να αποσπάσει στο δεύτερο γύρο ψήφους που πήγαν στον υποψήφιο των Πρασίνων, Γιανίκ Ζαντό, ο οποίος κατάφερε να αποσπάσει το 4,5% των ψήφων, αλλά και αυτών που ψήφισαν τον αριστερό, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος πήρε ποσοστό – έκπληξη που έφτασε το 22%.

Ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν επιμένει ότι έχει «κοινές θέσεις» και με τον Ζαντό και με το Μελανσόν στα θέματα της οικολογικής ουδετερότητας έως το 2050, του σεβασμού της Συνθήκης του Παρισιού για το κλίμα, ενώ η Μαρίν Λεπέν αρνείται αυτές τις θέσεις. Μάλιστα, έχει υιοθετήσει και κάποιες θέσεις του Μελανσόν για τον «οικολογικό προγραμματισμό».

Ωστόσο, αυτό μέχρι στιγμής δε φαίνεται να ενθουσιάζει και πολύ τον Μελανσόν. Ο υποψήφιος της ακρο-αριστεράς, ο οποίος είχε τοποθετήσει τα περιβαλλοντικά θέματα στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας, δεν «έδωσε γραμμή» στους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν Μακρόν στο δεύτερο γύρο. Απλά τους είπε να μην ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν, καλώντας – κατά πολλούς αναλυτές – σε αποχή.

Και αυτός είναι ο κίνδυνος για τον Μακρόν – η πιθανότητα της υψηλής αποχής. Κάποιες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του Μελανσόν σκοπεύουν να μην ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο.

Το λιγότερο κακό

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι ο Μακρόν δε φαίνεται να λαμβάνει ιδιαίτερη στήριξη από τους πράσινους η πολιτική του μοιάζει να συνοψίζεται στη θέση ότι η εκλογή του είναι «λιγότερο κακή» για το περιβάλλον από της Μαρίν Λεπέν.

Άλλωστε, η υποψήφια της ακροδεξιάς έχει ταχθεί κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι θα τις αντικαταστήσει με πυρηνική ενέργεια.

Και πέραν όλων των άλλων, οι ψηφοφόροι της αριστεράς θα ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν με κίνητρο να μη γίνει Πρόεδρος η Μαρίν Λεπέν…

ΣΧΕΤΙΚΑ