Η Deutsche Bank προειδοποιεί για μεγάλη ύφεση

Deutsche Bank

Οι αναλυτές της Deutsche Bank ξάφνιασαν τους επενδυτές στις αρχές του μήνα όταν έγιναν οι πρώτοι ειδικοί μεγάλης τράπεζας που προέβλεψαν ύφεση για την αμερικανική οικονομία, παρότι «ελαφριά».

Τώρα, όμως, η πρόβλεψη είναι πολύ πιο ζοφερή και μιλά για «βαθιά ύφεση» σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας, αποδίδοντας την εκτίμηση στην προβλεπόμενη επιδείνωση του πληθωρισμού, ο οποίος θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα για να επανέλθει στα επίπεδα του 2%, που επιθυμεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι η Fed θα ακολουθήσει τόσο επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων, που αναπόφευκτα θα πλήξει την οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε το Μάρτιο το 8,5% - τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. Και την ίδια ώρα, η αγορά εργασίας έχει πάρει φωτιά, με τη Moody's να εκτιμά ότι η ανεργία σύντομα θα πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Με βάση τη σχέση πληθωρισμού/ανεργίας που μελέτησε η Deutsche Bank τις τελευταίες δεκαετίες, προκύπτει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην οικονομία.

Η ιστορία έχει δείξει ότι η Fed δεν κατάφερε να το κάνει αυτό ούτε όταν το πρόβλημα του πληθωρισμού δεν ήταν τόσο σημαντικό όσο είναι σήμερα, με αποτέλεσμα η οικονομία να πέφτει κάθε φορά σε βαθιά ύφεση.

Τα καλά νέα είναι ότι η Deutsche Bank προβλέπει ότι η οικονομία θα ανακάμψει στα μέσα του 2024, επειδή η Fed θα έχει καταφέρει να αντιστρέψει την ανοδική πορεία του πληθωρισμού.

Goldman Sachs: Η ύφεση δεν είναι αναπόφευκτη

Παρά το γεγονός ότι η Deutsche Bank είναι απαισιόδοξη, το ίδιο δεν ισχύει με άλλες επενδυτικές τράπεζες και εταιρείες. Για παράδειγμα, η Goldman Sachs παραδέχεται ότι θα είναι αρκετά δύσκολο να περιοριστεί ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση των μισθών, αλλά τονίζει ότι η ύφεση δεν είναι αναπόφευκτη.

Η UBS, επίσης, θεωρεί ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα συνεχιστεί, παρά την αλλαγή πολιτικής της Fed για να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

Ο πόλεμος και τα lockdown πιέζουν τον πληθωρισμό

Πίσω από τις αρνητικές εκτιμήσεις της Deutsche Bank κρύβεται η πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα περισσότερο από το αναμενόμενο.

Και όπως τονίζει, σε αυτό συμβάλουν διάφορες εξελίξεις όπως η τάση αντιστροφής της παγκοσμιοποίησης, η κλιματική αλλαγή, οι περαιτέρω διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και τα lockdown στην Κίνα, λόγω των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

Αν ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι υψηλός, τότε η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο ύφεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ