Μπορεί η Ινδία να ταΐσει τον πλανήτη εν μέσω του πολέμου;

Φώτο: Shutterstock

Πριν από μερικές ημέρες, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντα Μόντι, είπε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι η Ινδία είναι έτοιμη να αποστείλει τρόφιμα στον υπόλοιπο πλανήτη, μετά το σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη δραματική αύξηση των τιμών που έφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο κ. Μόντι είπε ότι η Ινδία διαθέτει «αρκετά τρόφιμα» για τους 1,4 εκατομμύρια πολίτες της και ότι είναι «έτοιμη να παράσχει τρόφιμα στον υπόλοιπο πλανήτη από αύριο», αρκεί να πάρει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Οι τιμές των αγαθών ήταν ήδη σε υψηλά δεκαετίας ακόμη και πριν αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, λόγω των παγκόσμιων προβλημάτων συγκομιδής. Μετά τον πόλεμο εκτοξεύθηκαν περισσότερο και βρίσκονται ήδη στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Ο πόλεμος της Ουκρανία έχει υπάρξει «καταστροφικός για την παγκόσμια αγορά τροφίμων». Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών και πραγματοποιούν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων πωλήσεων. Οι δύο χώρες επίσης εξάγουν το 55% του ηλιελαίου και το 17% του καλαμποκιού και του κριθαριού. Μαζί οι δύο χώρες αναμενόταν να εξάγουν 14 εκατομμύρια τόνους σιταριού και πάνω από 16 εκατ. τόνους καλαμποκιού φέτος.

Από την άλλη, η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός ρυζιού και σιτηρών στον κόσμο. Από τις αρχές Απριλίου, διέθετε 74 εκατομμύρια τόνους από τα δύο προϊόντα στις αποθήκες της. Από αυτά, η χώρα διατηρεί 21 εκατ. τόνους για τα στρατηγικά της αποθέματα.

Την ίδια ώρα, όμως, η Ινδία βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειψη λιπασμάτων, εξ αιτίας της διαρκής ανόδου των τιμών τους, αλλά και τις μειωμένες εισαγωγές.

Επίσης, η Ινδία είναι μία από τις φθηνότερες χώρες στα σιτηρά και το ρύζι. Ήδη εξάγει ρύζι σε περίπου 150 χώρες και σιτηρά σε 68. Την περίοδο 2020 – 2021 εξήγαγε περίπου 7 εκατομμύρια τόνους σιτηρών. Ενώ οι έμποροι, από τη στιγμή που ξέσπασε η παγκόσμια κρίση, ξεκίνησαν να υπογράφουν συμβόλαια με παραγωγούς στην Ινδία που ήδη ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια τόνους σιταριού για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουλίου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η Ινδία έχει τη δυνατότητα να εξάγει 22 εκατομμύρια τόνους ρυζιού και 16 εκατ. τόνους σιταριού το οικονομικό έτος που διανύουμε.

Στην όλη υπόθεση υπάρχουν και ορισμένες επιφυλάξεις. Κάποιοι πιστεύουν ότι η σοδειά ίσως να μην είναι τόσο υψηλή όσο περιμένουμε, δεδομένου ότι οι αρχές στην Ινδία αναμένουν σοδειά – ρεκόρ που θα φτάσει τα 111 εκατομμύρια τόνους.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι τα λιπάσματα. Η Ινδία, όπως και πολλές άλλες χώρες, εισάγει από τη Ρωσία και την Ουκρανία και ο πόλεμος έχει φέρει αναταραχές, που ίσως επηρεάσουν αρνητικά αυτή τη σοδειά ή την επόμενη.

Και, τέλος, ένα άλλο πρόβλημα και εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι ένα κομμάτι του πληθυσμού της Ινδίας – περίπου 3 εκατομμύρια παιδιά – υποσιτίζονται και αν δημιουργηθεί επιπλέον πρόβλημα στη σίτιση του πληθυσμού, τότε οι συνέπειες δε θα είναι καθόλου καλές για την κυβέρνηση του Ναρέντα Μόντι.

ΣΧΕΤΙΚΑ