Οι ξένοι επενδυτές αποχωρούν από την Κίνα

Η σημαία της Κίνας/ Φωτογραφία AP

Επενδυτές αποχωρούν από την Κίνα με πρωτοφανείς ρυθμούς το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, στο οποίο τονίζεται ότι αυτό οφείλεται σε ένα κοκτέιλ παραγόντων.

Αιτία είναι οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί κίνδυνοι, καθώς και η αύξηση των επιτοκίων σε άλλες περιοχές, που καθιστούν την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έναν προορισμό λιγότερο ελκυστικό για επενδύσεις.

Κατά τη διάρκεια του Απριλίου αποχώρησαν από την Κίνα κεφάλαια ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ποσό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας αμερικανικής υπηρεσίας, αντίστοιχες εκροές δεν παρατηρήθηκαν σε άλλες αναδυόμενες αγορές, ενώ διευκρινίζεται ότι τα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούν ομόλογα και τα υπόλοιπα μετοχές.

Τα στοιχεία της Κινεζικής κυβέρνησης επίσης δείχνουν πωλήσεις – ρεκόρ Κινεζικών ομολόγων από ξένους επενδυτές τους τελευταίους μήνες. Μόνο το Φεβρουάριο, οι ξένοι επενδυτές πούλησαν ομόλογα αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το «ξεφόρτωμα» επιταχύνθηκε το Μάρτιο με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Η Κίνα και η Ρωσία ανακοίνωσαν τον περασμένο Φεβρουάριο ότι η φιλία τους «δεν έχει όρια». Η ανακοίνωση αυτή έγινε πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έκτοτε, και παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, το Πεκίνο δεν έχει σπεύσει να βοηθήσει το «φίλο» του, υπό τον φόβο ότι θα υποστεί επίσης βαριές κυρώσεις από τη Δύση.

Ταυτόχρονα, όμως, το Πεκίνο έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προσπαθώντας να φανεί ως μία ουδέτερη χώρα ρίχνοντας όμως το φταίξιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει, επίσης, αυξήσει τις ανησυχίες ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της ισχύ ενάντια στην Ταϊβάν, προκαλώντας μαζική εκροή κεφαλαίων από το Ασιατικό νησί.

Όμως, όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δεν είναι η μόνο αιτία της αποχώρησης κεφαλαίων από την Κίνα. Σημαντικές αιτίες είναι επίσης η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τα εξαιρετικά αυστηρά lockdown εξ αιτίας της πανδημίας, που έχουν τρομάξει τους επενδυτές.

Μία σειρά επενδυτικών τραπεζών αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στην Κίνα, ενώ και το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 4,4% (από το 4,8%), ποσοστό πολύ χαμηλότερο από την επίσημη πρόβλεψη της Κινεζικής κυβέρνησης για 5,5%.

Και καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες, κάποιοι διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν είναι δυνατόν να επενδύσει πια κανείς στην Κίνα. Άλλωστε, η πανδημία δεν είναι ο μόνο λόγος για την αποχώρηση των επενδυτών. Μεγάλο μέρος του οικονομικού προβλήματος της χώρας προέρχεται από τους νέους κανονισμούς που επέβαλε στις επιχειρήσεις ο Σι Ζινπίνγκ το 2020. Ενώ υπάρχουν φόβοι ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει αυτή την πολιτική σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ