Οι απώλειες στη Wall Street ξεπερνούν τα 7 τρισεκατομμύρια

Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης/ Φωτογραφία AP

Η παγκόσμια αναταραχή που βιώνουμε από τις αρχές σχεδόν της φετινής χρονιάς έχει εξαφανίσει πάνω από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία του δείκτη, S&P 500, της υψηλής κεφαλαιοποίησης της Wall Street.

Ο δείκτης έχει ήδη χάσει το 18% από τα τέλη του προηγούμενου Δεκεμβρίου. Αυτή τη στιγμή, ο S&P 500 βρίσκεται οριακά ψηλότερα από την περιοχή, στην οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί bear market, περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από απώλειες 20% από τα υψηλά του δείκτη.

Ο Dow Jones έχει χάσει το 13% της αξίας του από τις αρχές της χρονιάς.

Ακόμη σημαντικότερο πλήγμα έχουν δεχτεί οι τεχνολογικές μετοχές. Ο δείκτης, Nasdaq, έχει διολισθήσει κατά 27% από τις αρχές της χρονιάς, τοποθετώντας τον πολύ βαθιά στην περιοχή της bear market.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από τις τεχνολογικές εταιρείες του S&P 500 έχουν χαθεί πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Apple, η Microsoft, η Amazon, ο ιδιοκτήτες της Google, Alphabet, η μητρική του Facebook, η Meta Platforms, αλλά και η Tesla του Έλον Μασκ βρίσκονται στα κόκκινα. Το Netflix έχει χάσει πάνω από το 70% της αξίας του, καθιστώντας τη μετοχή της διαδικτυακής πλατφόρμας τη μετοχή με τη χειρότερη απόδοση στο δείκτη, S&P 500, φέτος.

Η ταχεία διολίσθηση έχει ανησυχήσει όλους τους επενδυτές στη Wall Street, και όχι μόνο αυτούς που έχουν τοποθετηθεί σε blue chips.

Οι ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία χάνει τη δυναμική της μετά την οικονομική ανάπτυξη που φάνηκε στον απόηχο της πανδημίας είναι η βασική αιτία που οδηγεί στην πτώση των μετοχών.

Σύμφωνα με στοιχεία εταιρειών που κάνουν τις συγκεκριμένες αναλύσεις, ο Nasdaq έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας μέσα σε τριάντα μέρες διαπραγμάτευσης. Τέτοιου είδους απώλειες έχουν συμβεί μόνο 11 φορές στο παρελθόν – εκ των οποίων οι εννέα σχετίζονται με «ανησυχίες για ύφεση».

Παρόλα αυτά, κάποιοι ελπίζουν ότι ο πάτος του βαρελιού βρίσκεται πλέον κοντά και υποστηρίζουν ότι «οι χαμηλές τιμές μπορεί να μείνουν για ένα διάστημα, όμως δε θα συνεχιστούν για πάντα».

Από την πλευρά τους, οι επενδυτές αναμένουν τη στιγμή που το «αίσθημα» θα είναι στα χαμηλότερα επίπεδά του, καθώς από κει και πέρα ο μόνος δρόμος μπορεί να είναι ανοδικός.

Κατά πολλούς, οι αγορές μπορεί να βρίσκονται ακριβώς σε αυτά τα επίπεδα. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι πλησιάζει η στιγμή για να ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις στις αμερικανικές μετοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ