Οι Κινεζικές αγορές βρίσκονται στον πάτο

Χρηματιστήριο του Τόκιο/ Φωτογραφία AP

«Στον πάτο» έχουν φτάσει οι δείκτες στις Κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίου επενδυτικού τραπεζίτη στην Κίνα.

Οι αγορές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη δέχονται σφυροκόπημα τους τελευταίους μήνες, εξ αιτίας της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων κορονοϊού του Πεκίνου, της διολίσθησης της αγοράς ακινήτων, των αυστηρών κανονισμών που επιβάλει η Κινεζική κυβέρνηση, αλλά και των στενών σχέσεων του Πεκίνου με τη Μόσχα.

Μέχρι στιγμής, από τις αρχές της χρονιάς, ο δείκτης Shanghai Composite έχει υποχωρήσει κατά 15%, ενώ ο Shenzhen Composite έχει χάσει το 24% της αξίας του.

«Πιστεύω πραγματικά ότι οι αγορές είναι κοντά στον πάτο», δήλωσε ο Φαν Μπάο, Διευθύνων Σύμβουλος της China Renaissance, της Κινεζικής επενδυτικής τράπεζας και εταιρείας παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Πρόσθεσε δε ότι πιστεύει ότι η Κίνα δε βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίση, αλλά ότι το κλίμα είναι «πολύ αρνητικό» αυτή τη στιγμή, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις ευκαιρίες επενδύσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Και παρά το γεγονός ότι η εταιρεία του – που επενδύσει σε νεοφυείς επιχειρήσεις – κατάφερε να κλείσει συμφωνίες για αγορές μετοχών στην μισή τιμή, ο ίδιος τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού».

Η εταιρεία του Μπάο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων της έχει γίνει σε Κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες δέχονται ισχυρές πιέσεις τους τελευταίους 18 μήνες, καθώς οι αρχές τις έχουν βάλει στο στόχαστρο.

Πέραν του Μπάο, όλο και περισσότεροι επενδυτές ανησυχούν για την κατάσταση στην Κίνα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική κρίση, καθώς συνεχίζονται τα παρατεταμένα lockdown για τον έλεγχο του Covid, με ένα εκ των οποίων να ισχύει για τη Σαγκάη.

Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον 32 πόλεις στην Κίνα βρίσκονται σε μερικό ή ολικό lockdown, το οποίο επηρεάζει περίπου 187 εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι περιορισμοί έχουν επηρεάσει κάθε είδους επιχείρηση και μία σειρά λειτουργιών τους, οδηγώντας σε νέο σοκ την εφοδιαστική αλυσίδα.

Και βέβαια, το θέμα έχει επηρεάσει και τις μετοχές των Κινεζικών εταιρειών που διαπραγματεύονται στη Wall Street, τοποθετώντας τις στη λίστα με τις μετοχές που είχαν τη χειρότερη απόδοση τους τελευταίους μήνες.

Τον περασμένο Ιούλιο, οι αναλυτές της Goldman Sachs υποστήριζαν ότι κάποιοι πελάτες ανησυχούσαν αν οι Κινεζικές αγορές ήταν τόσο ασταθείς ώστε θα έπρεπε να αποφευχθούν οι επενδύσεις.

Η SoftBank, ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές σε τεχνολογικές μετοχές, ανακοίνωσε ότι ακολουθεί μία πολύ προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά στις επενδύσεις στην Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ