Φόρο στις πετρελαϊκές επιβάλει η Μεγάλη Βρετανία

Φωτογραφία: INTIME NEWS

Ένα νέο φόρο ύψους 5 δισεκατομμυρίων στερλινών (6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στα υπερβάλλοντα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και αερίου εισάγει η βρετανική κυβέρνηση, υποκύπτοντας στις πιέσεις διαδηλωτών και ακτιβιστών να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη εδώ και δεκαετίες κρίση στην αύξηση του κόστους διαβίωσης των πολιτών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ανακοίνωσε το νέο φόρο ύψους 25% στα κέρδη μεγάλων παραγωγών ενέργειας, όπως η BP και η Shell. Ο φόρος θα καταργηθεί όταν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα, διευκρίνισε.

Ο συγκεκριμένος φόρος θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει ένα νέο πακέτο ελαφρύνσεων ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων στερλινών (19 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Ο Σουνάκ ανακοίνωσε εφάπαξ πληρωμές σε εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες και νοικοκυριά στη Βρετανία. Σχεδόν οκτώ εκατομμύρια νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα θα λάβουν 650 στερλίνες σε δύο πληρωμές φέτος, ενώ άλλα οκτώ εκατομμύρια συνταξιούχοι θα λάβουν 300 στερλίνες.

Κάποιες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των BP και Shell, ανακοίνωσαν κέρδη 32 δισεκατομμυρίων στερλινών πέρυσι, χάρη στην τεράστια αύξηση των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Φυσικά, αυτό οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να δεχτούν ισχυρό πλήγμα.

Την περασμένη Τρίτη, οι αρμόδιες βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εκτιμούν ότι οι ετήσιες αυξήσεις για εκατομμύρια νοικοκυριά θα φτάσουν το 40%.

Φυσικά, οι αυξημένες τιμές ενέργειας έχουν πυροδοτήσει σημαντική αύξηση των τιμών σε ολόκληρη τη χώρα. Τον περασμένο Απρίλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Μεγάλη Βρετανία ενισχύθηκε κατά 9% - ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων σαράντα ετών.

Και καθώς οι μισθοί δεν έχουν καταγράψει αντίστοιχες αυξήσεις με την άνοδο των τιμών τροφίμων και ενέργειας, το αποτέλεσμα είναι το επίπεδο ζωής να υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times στις αρχές της εβδομάδας, η κυβέρνηση θα στοχεύσει επίσης στα κέρδη των μεγάλων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η EDF και η RWE.

ΣΧΕΤΙΚΑ