Η φορολογία των πλουσίων μπορεί να επιλύσει την επισιτιστική κρίση

Ο Έλον Μασκ/ Φωτογραφία AP

Η φορολόγηση των πλουσίων δεν είναι καθόλου δημοφιλές θέμα στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ένα χώρο για δισεκατομμυριούχους, επιχειρηματικούς κολοσσούς και κορυφαίους πολιτικούς.

Ωστόσο, η Γκαμπριέλα Μπούτσερ, γενική διευθύντρια της Oxfam International, φάνηκε ιδιαιτέρως δυσαρεστημένη που και φέτος το θέμα δε φάνηκε να θίγεται ιδιαιτέρως στις συζητήσεις.

Είναι πλέον σαφές ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας πλήττουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις αρχές του μήνα, ο ΟΗΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι 193 εκατομμύρια άνθρωποι σε 53 χώρες βίωσαν «έντονη πείνα» πέρυσι – και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών χτυπούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους πόρους για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις – αυτές τις ακραίες καταστάσεις – τις οποίες βιώνουμε», δήλωσε σε ένα πάνελ η κ. Μπούτσερ τονίζοντας ότι «κάτι που μπορεί να το αλλάξει αυτό είναι η φορολογία».

Όπως εξήγησε, δεδομένου του μεγέθους της κρίσης, οι κυβερνήσεις πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τη φορολόγηση του πλούτου που έχει συσσωρευτεί από τους πλουσιότερους ανθρώπους. Ακόμα και η χαμηλή φορολόγηση στον πλούτο, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, τόνισε.

Σύμφωνα με μελέτη της Oxfam, ένας φόρος 2% σε περιουσιακά στοιχεία άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα αυξηθεί στο 5% για περιουσίες άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, θα μπορούσε να οδηγήσει στη συλλογή 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Η ιδέα της προοδευτικής φορολόγησης κέρδισε έδαφος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι πλούσιοι είδαν τα εισοδήματά τους να εκτοξεύονται και οι φτωχοί και η μεσαία τάξη να μένουν πίσω.

Η Oxfam εκτιμά ότι περίπου 573 άνθρωποι έχουν ενταχθεί στη λίστα των δισεκατομμυριούχων από το 2020, με το σύνολο πλέον να φτάνει του 2.558 ανθρώπους.

Μία παρόμοια πρόταση για τους δισεκατομμυριούχους είχε κάνει πέρυσι και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλλεν, αλλάζοντας το καθεστώς που προβλέπει ότι οι περιουσίες αυτές φορολογούνται κατά την πώλησή τους.

Ωστόσο, το θέμα δεν προκάλεσε και πολλές συζητήσει στη φετινή συνάντηση στο Νταβός των Άλπεων.

Ο επικεφαλής του προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσουν στην πείνα πολλές οικογένειες, ενώ πρόσθεσε ότι «σου ραγίζει την καρδιά το γεγονός ότι υπάρχει πλούτος 430 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον πλανήτη» και ο κόσμος να πεινάει…

ΣΧΕΤΙΚΑ