Αυξάνονται οι γυναίκες – δισεκατομμυριούχοι που ασχολούνται με τη φιλανθρωπία

Η Sheryl Kara Sandberg/ Φωτογραφία AP

Η αποχώρηση της Sheryl Sandberg από τη μητρική εταιρεία του Facebook, τη Meta Platforms Inc. FB, την τοποθετεί στην ολοένα αυξανόμενη λίστα των δισεκατομμυριούχων γυναικών που στρέφουν την προσοχή τους στη φιλανθρωπική δράση.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η Sheryl Sandberg έγραψε ότι αποχωρεί μετά από 14 χρόνια στην εταιρεία και «θα επικεντρωθεί στο ίδρυμά της και στη φιλανθρωπική της δουλειά, η οποία είναι πιο σημαντική για μένα τώρα περισσότερο από ποτέ δεδομένου του πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση για τις γυναίκες».

Εμφανώς, αναφερόταν στην πιθανή απόρριψη της υπόθεσης Roe v. Wade του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που νομιμοποιούσε τις αμβλώσεις και, φυσικά, στην πρόθεσή της να προστατεύσει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών σε ολόκληρη τη χώρα, σε περίπτωση που αυξηθούν οι περιορισμοί σε κάποιες Πολιτείες, σύμφωνα μετ α όσα είχε πει η ίδια στο περιοδικό, Fortune.

Οι φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Sandberg περιλαμβάνουν αυτή τη στιγμή τις δραστηριότητες του Sheryl Sandberg and Dave Goldberg Family Foundation, έναν ιδιωτικό οργανισμό που τρέχει δύο πρωτοβουλίες: το LeanIn.Org και το Option B.Org.

Το LeanIn.Org, που πήρε το όνομά του από το βιβλίο της Sandberg που έγινε μπεστ σέλερ σχετικά με τη θέση των γυναικών στο χώρο εργασίας τους, έχει στόχο να «ενδυναμώσει τις γυναίκες για να επιτύχουν τους στόχους τους».

Το Option B.Org ξεκίνησε την εποχή του ξαφνικού θανάτου του συζύγου της Sandberg, του Dave Goldberg, έχει ως στόχο να βοηθά ανθρώπους να αντιμετωπίσουν απώλειες, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων που έχουν επιβιώσει από κακοποίηση και σεξουαλική επίθεση.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα δίνει επίσης υποτροφίες σε παιδιά που έχουν αποφοιτήσει από σχολεία που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Η Sandberg δεν είναι τόσο γνωστή φιλάνθρωπος όπως το αφεντικό της, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Meta, Mark Zuckerberg, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του, Πρισίλα Τσαν, ανακοίνωσαν το 2015 ότι θα δωρίσουν τις περισσότερες μετοχές τους στο Facebook σε φιλανθρωπίες.

Η Sandberg, με περιουσία, σύμφωνα με το Forbes, που φτάνει τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια θα γίνει μία από τις πολύ γνωστές γυναίκες που αυξάνουν τις φιλανθρωπικές τους δράσεις.

Στη λίστα περιλαμβάνεται η πρώην σύζυγος του ιδρυτή της Amazon, MacKenzie Scott, και η πρώην σύζυγος του συνιδρυτή της Microsoft, Melinda French Gates. Μετά τα διαζύγιά τους, και οι δύο ενίσχυσαν τις φιλανθρωπικές τους δράσεις.

Η Scott έχει ήδη δώσει πάνω από 12 δισεκατομμύρια χρόνια σε Οργανισμούς σε διάφορες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ η French Gates ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα σταματήσει να δίνει το μεγαλύτερο μέρος των δωρεών της στο ίδρυμα που είχε στήσει με τον πρώην σύζυγό της, Bill and Melinda Gates Foundation, αλλά θα μοιράσει τα χρήματα σε διάφορες πρωτοβουλίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ