Το Brexit συνεχίζει να σφυροκοπά τη Βρετανική οικονομία

Brexit/ INTIME NEWS

Το Brexit είναι αυτό που επιδεινώνει την κρίση ακρίβειας στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς επιβαρύνει τις δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομίας και στοιχίζει πολύ ακριβά στους εργαζόμενους.

Από νέα έρευνα του think-tank, The Resolution Foundation, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς από το London School of Economics προκύπτει ότι ο μέσος εργαζόμενος στη Βρετανία χάνει και θα συνεχίσει να χάνει τουλάχιστον 470 στερλίνες το χρόνο (σχεδόν 550 ευρώ) έως το 2030 αν ληφθούν υπ’ όψιν οι αυξήσεις αγαθών, που προέκυψαν εξ αιτίας του δημοψηφίσματος του 2016 για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έξι χρόνια μετά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ έβλαψε την ανταγωνιστικότητα των βρετανικών εξαγωγών στην παγκόσμια σκηνή, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν ταυτόχρονα να ξεπεράσουν τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον πληθωρισμό να σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο.

«Μία λιγότερο ανοιχτή Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να είναι φτωχότερη και λιγότερο παραγωγική», τονίζεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός στη χώρα ενισχύθηκε το Μάιο στο 9,1% από το 9% τον Απρίλιο, πιέζοντας το εισόδημα των νοικοκυριών, την ώρα που η Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί για πληθωρισμό που θα φτάσει το 11% τον Οκτώβριο.

Και καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις χειρότερες απεργίες από τη δεκαετία του ’80, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των Συντηρητικών, Κεν Κλαρκ, δήλωσε στο BBC ότι η ύφεση είναι ουσιαστικά αναπόφευκτη.

Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει απωλέσει σχεδόν όλο το πολιτικό του κεφάλαιο, προειδοποιεί ότι ενδεχόμενες αυξήσεις μισθών θα οδηγήσουν σε κρίση αντίστοιχη της δεκαετίας του 1970, που οι αυξήσεις οδήγησαν τον πληθωρισμό σε δυσθεώρητα ύψη. Βέβαια, τον περασμένο Οκτώβριο ο Τζόνσον υποστήριζε ότι το Brexit θα δημιουργήσει μία οικονομία υψηλά αμειβόμενων εργαζομένων με υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας.

Η έρευνα του the Resolution Foundation και του LSE ήρθε για να διαψεύσει – ακόμα μία φορά – τους ισχυρισμούς του Βρετανού πρωθυπουργού σχετικά με το Brexit.

Ειδικοί, αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης, έχουν υποστηρίξει ότι οι αυξήσεις μισθών θα μπορούσαν να υποστηριχθούν μόνο με ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικότητας.

Η έρευνα διαψεύδει τους ισχυρισμούς υπέρ του Brexit και σε άλλα επίπεδα. Για παράδειγμα, προβλέπει μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 2,7% έως το 2030 και τονίζει ότι συνολικά η βρετανική οικονομία θα γίνεται όλο και πιο κλειστή και λιγότερο ανταγωνιστική.

Οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να είναι 38% χαμηλότερες σε σχέση με το αν η χώρα είχε παραμείνει μέλος της ΕΕ, ενώ η πτώση αυτή αναμένεται να αυξηθεί κατά επιπλέον 16% όσο ενισχύεται η ολοκλήρωση των υπόλοιπων χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ