Στα βράχια… οδεύουν οι μικρές Κινεζικές τράπεζες

Φώτο: Shutterstock

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Κινεζικής οικονομίας, οι μικρές τράπεζες, βρίσκονται, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην οικονομική σελίδα του CNN, στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με κίνδυνοι να χάσουν οι καταθέτες όλες τους τις αποταμιεύσεις.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο όταν τέσσερις τράπεζες στη Χενάν σταμάτησαν τις αναλήψεις μετρητών.

Η Εθνική Ρυθμιστική Αρχή κατηγόρησε τους μεγαλομετόχους των τραπεζών ότι προσελκύουν καταθέσεις από αποταμιευτές, παρανόμως, μέσω πλατφόρμας – δεδομένου ότι στην Κίνα απαγορεύεται οι καταθέτες να πηγαίνουν σε τράπεζα άλλης περιοχής από αυτή που ζουν.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι οι κατηγορίες για παρατυπίες και διαφθορά σε μικρές Κινεζικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια και γίνονται όλο και πιο συχνές.

Όμως, αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι η εκτίμηση ότι καιροφυλακτεί ένα μεγαλύτερο πρόβλημα για την οικονομία, το οποίο προκαλείται από την κατάρρευση του τομέα real estate και την αύξηση των κόκκινων δανείων εξ αιτίας της πανδημίας.

Προς το παρόν – και λόγω του καθεστώτος στη χώρα – δεν υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις για τα ποσά καταθετών που «παρακρατούνται» στις Κινεζικές τράπεζες. Ωστόσο, σύμφωνα με κρατικό ΜΜΕ, τουλάχιστον 400.000 καταθέτες δεν είχαν τον περασμένο Απρίλιο πρόσβαση στα χρήματά τους. Βέβαια, το νούμερο αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ υψηλότερο.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι 400.000 καταθέτες είναι σταγόνα στον ωκεανό για το τεράστιο τραπεζικό σύστημα της Κίνας, με τις περίπου 4.000 τράπεζες, οι οποίες συνήθως έχουν μονοπρόσωπη ιδιοκτησία και είναι ιδιαιτέρως επιρρεπής στη διαφθορά και την οικονομική επιβράδυνση.

Στη Χενάν, όπου το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, οι αρχές έχουν ρίξει την ευθύνη στις ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες, οι οποίες κατέχουν μεγάλα μερίδια και στις τέσσερις τράπεζες. Ενώ έχουν ανακοινώσει και τη λήψη μέτρων, κάτι που δύσκολα βέβαια μπορεί να παρηγορήσει τους πελάτες των τραπεζών. Παρά το γεγονός ότι οι καταθέσεις έως 500.000 γουάν (περίπου 75.000 δολάρια) είναι εγγυημένες, για πολλούς πελάτες αυτό δεν αρκεί.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι στις αρχές του 2021, το Πεκίνο απαγόρευσε στις τράπεζες προϊόντα καταθέσεων μέσω τρίτων πλατφορμών, με την Κίνα να αποκαλεί αυτές τις πρακτικές «παράνομες οικονομικές δραστηριότητες». Όμως, όπως φαίνεται, οι τράπεζες στη Χενάν αγνόησαν αυτούς τους κανονισμούς και πούλησαν προϊόντα καταθέσεων μέσω διαδικτυακών πλατφορμών που ανήκουν σε τεχνολογικούς γίγαντες, όπως η Baidu και η JD.com.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κίνα έχει εξαπλασιαστεί από το 2008, με τη συνολική του αξία να ξεπερνά τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Όμως, όπως λένε οι ειδικοί, η οικονομική δομή των μικρών τραπεζών τις καθιστά πολύ πιο ευάλωτες σε σύγκριση με τις μεγάλες τράπεζες. Μία βασική αιτία είναι η εξάρτησή τους από τα καταθετικά προϊόντα, γεγονός που τις υποχρεώνει να δανείζουν με υψηλά επιτόκια. Όμως, η επιβράδυνση της οικονομίας δυσκόλεψε την αποπληρωμή των χρεών τους στις μεγάλες τράπεζες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δώσουν στους καταθέτες τις αποδόσεις που είχαν υποσχεθεί.

Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η κρίση των τραπεζών στη Χενάν ήρθε σε μία στιγμή που η εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα έφθινε, εξ αιτίας προβλημάτων που αντιμετώπισαν κάποιες τράπεζες, που οδήγησαν ακόμα και στην κρατικοποίησή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ