Ξεκίνησε η πτώση των τιμών τροφίμων

Φωτογραφία: Shutterstock

Όταν οι τιμές των σιτηρών έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η παγκόσμια ανησυχία χτύπησε κόκκινο.

Τα σιτηρά αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι σε μία στιγμή που ο πληθωρισμός ενισχυόταν, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονταν διαρκώς.

Το Μάρτιο, ο σχετικός δείκτης των παγκόσμιων τιμών ενέργειας εκτοξεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990 όταν δημιουργήθηκε ο εν λόγω δείκτης, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι οδεύουμε προς μία επισιτιστική κρίση.

Ωστόσο, τους επόμενους μήνες ο δείκτης άρχισε να κινείται πτωτικά για τρεις συνεχόμενους μήνες, το ίδιο και οι τιμές σιτηρών και άλλων προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Πράγμα που θέτει το ερώτημα: τελείωσαν οι ανησυχίες για επισιτιστική κρίση και εξεγέρσεις εξ αιτίας της ακρίβειας των τροφίμων;

Σύμφωνα με ειδικούς της JPMorgan Chase στα αγροτικά προϊόντα, η απάντηση είναι «όχι». Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα, «οι προβλέψεις μας για τις τιμές των τροφίμων δείχνουν ότι η ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης είναι πολύ λεπτή», πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση παραμένει πολύ ρευστή.

Όσον αφορά τις τιμές σιτηρών, έχουν υποχωρήσει κατά 45% από τον προηγούμενο Μάρτιο και 25% από τις αρχές Μαΐου, με βάση τα προθεσμιακά συμβόλαια που διαπραγματεύονται στην αγορά του Σικάγου.

Μία από τις αιτίες της πτώσης των τιμών ήταν απλά η κερδοσκοπία, καθώς οι traders έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη που τους εξασφάλισε η διεθνής συγκυρία. Ένας άλλος λόγος της πτώσης των τιμών ήταν η προσμονή της συμφωνίας για εξαγωγή των σιτηρών, τα οποία βρίσκονται εγκλωβισμένα σε λιμάνια της Ουκρανίας. Η συμφωνία αυτή επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή.

Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να καθησυχάσει κάποιες ανησυχίες. Η Ουκρανία, ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς σιτηρών, αναμένεται να θερίσει 50 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2022 και θα πρέπει να εξάγει τα 30 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Όμως, οι ειδικοί της JPMorgan Chase επισημαίνουν ότι οι κίνδυνοι είναι πολλοί και προβλέπουν ένα νέο ράλι ανόδου στις τιμές των σιτηρών, ενδεχομένως μεταξύ 20% και 30%, που θα αντανακλά τις συνθήκες της αγοράς.

Επίσης, το εγχείρημα του να βγάλεις εκατομμύρια τόνους σιτηρών από μία εμπόλεμη ζώνη είναι προφανές ότι περιέχει πολλούς κινδύνους και για να γίνει απαιτείται η συνεργασία πολλών κυβερνήσεων και εμπόρων.

Οι καύσωνες του βορείου ημισφαιρίου είναι άλλος ένας παράγοντας κινδύνου για τη σοδιά, ενώ η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης θα πιέσει τους παραγωγούς.

Εν κατακλείδι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι μειώσεις τιμών είναι μία πραγματικότητα, αλλά πραγματικότητα είναι και οι κίνδυνοι που έχουν προκύψει από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οποίοι δεν έχουν εξαλειφθεί και καθιστούν την αγορά ιδιαιτέρως εύθραυστη.

ΣΧΕΤΙΚΑ