Χαμόγελα φέρνει η απροσδόκητη ανάπτυξη στην Ευρώπη

Έκπληξη ήταν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την περασμένη εβδομάδα για πολλούς αναλυτές. Το ευρωπαϊκό ΑΕΠ ενισχύθηκε, διαψεύδοντας – προς το παρόν τουλάχιστον – τις ανησυχίες για ύφεση.

Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή οικονομία ενισχύθηκε κατά 4% το προηγούμενο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς και κατά 0,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις της Eurostat.

Οι 19 χώρες της ευρωζώνης – των οποίων το ΑΕΠ συνδυαστικά αγγίζει το ένα πέμπτο της παγκόσμιας οικονομίας – αναπτύχθηκαν με λίγο ταχύτερους ρυθμούς κατά 4% και 0,7%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της ευρωζώνης, παρέμεινε σταθερή κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ο πληθωρισμός συνέχισε να ενισχύεται φτάνοντας στην ευρωζώνη τον Ιούλιο το 8,9%, ελαφρώς ενισχυμένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα πάντα με τη Eurostat.

Τα καλά νέα για την ευρωζώνη ήρθαν μία ημέρα μετά τα δυσάρεστα νέα από τις ΗΠΑ, όπου η οικονομία συρρικνώθηκε – απροσδόκητα για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αυξάνοντας βεβαίως τις ανησυχίες για ύφεση.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και μήνες, η συνεχής αύξηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων πιέζουν ασφυκτικά τους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που ακολούθησαν απλά επιδείνωσαν την κατάσταση δημιουργώντας ελλείψεις σε βασικά αγαθά.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης – η πρώτη αύξηση μετά από 11 χρόνια – σε μία προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Παρά τα στοιχεία της Παρασκευής, η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρώπη είναι υπαρκτή, λένε οι ειδικοί, εν όψει της ενεργειακής κρίσης που αναμένεται φέτος το χειμώνα.

Όπως επισημαίνουν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθυστέρησε να αρχίσει τις μειώσεις επιτοκίων, σε αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Στην ευρωζώνη, τα επιτόκια είναι αρνητικά από το 2014 και σε περίπτωση που η ενεργειακή κρίση φέρει ύφεση, τότε η ΕΚΤ θα πρέπει να σταματήσει απότομα τις αυξήσεις επιτοκίων χάνοντας τη δυνατότητα να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Από την άλλη, αν η ύφεση έρθει ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει χωρίς να απαιτηθούν αυξήσεις επιτοκίων, όμως οι ειδικοί δεν ελπίζουν σε αυτή την εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας.

Οι πιθανότητες να πέσει η ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν η Ρωσία – μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας – μείωσε περαιτέρω την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι ενδεχόμενο οριστικό κλείσιμο του ρωσικού αερίου θα μειώσει το ΑΕΠ της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας κατά 6%. Ενώ η Γερμανία μπορεί να χάσει έως και 220 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ