Το πραγματικό θύμα της επίσκεψης Πελόζι είναι η Ταϊβάν

Η Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν/ Φωτογραφία AP

Σχεδόν 24 ώρες έμεινε η Πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής στην Ταϊβάν, όμως ήταν αρκετές για να προκαλέσουν ένα μπαράζ δηλώσεων, αντιδράσεων, απειλών ένθεν κακείθεν, αλλά και κυρώσεις από την Κίνα στην Ταϊβάν.

Ειδικοί εκτιμούν ότι είναι σχεδόν απίθανη η στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Κίνας και Ταϊπέι, παρά τις στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησε πριν από μερικές ώρες το Πεκίνο.

Αυτό ίσως σημαίνει ότι το ταξίδι της Πελόζι πέτυχε το σκοπό του. Η 82χρονη έμπειρη πολιτικός έστειλε ένα μήνυμα στην Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες, αλλά και για την απολυταρχική πολιτική της. Είπε σε όλον τον πλανήτη ότι η Ουάσιγκτον δε θα ανεχτεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ούτε και την αναθεωρητική πολιτική εκ μέρους του Πεκίνου προς την Ταϊβάν, αλλά και το Χονγκ Κόνγκ.

Όμως η Ταϊβάν επλήγη ήδη με οικονομικές κυρώσεις από την Κίνα, που είναι ο σημαντικότερος εμπορικός της εταίρος. Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις των δύο περιοχών ανέρχονται σε 273 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και αντιστοιχούν στο 33% του συνολικού εμπορίου του νησιού.

Όμως, η μεγαλύτερη ανησυχία – για τους ειδικούς – είναι οι επιπτώσεις που θα έχουν οι Κινεζικές κυρώσεις στην κολοσσιαία βιομηχανία ημι-αγωγών του νησιού.

Το αυτοκέφαλο νησί με τους 24 εκατομμύρια κατοίκους είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή ημι-αγωγών, οι οποίοι αποτελούν βασικό στοιχείο για όλους σχεδόν τους τομείς ηλεκτρονικών, από τα αυτοκίνητα έως τα ψυγεία και τα κινητά τηλέφωνα.

Μεταξύ των κυρώσεων του Πεκίνου είναι και η απαγόρευση εξαγωγής φυσικής άμμου στην Ταϊβάν – ένα σημαντικό συστατικό για την παραγωγή ημι-αγωγών.

Η Ταϊπέι – που καλωσόρισε την επίσκεψη ενός τόσο υψηλά ιστάμενου Αμερικανού πολιτικού – απάντησε ότι η φυσική άμμος από την Κίνα αποτελεί μόλις το 1% των συνολικών αναγκών της για τη βιομηχανία ημιαγωγών.

Οι ανακοινώσεις του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών για την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν ήταν εξαιρετικά απειλητικές, μιλώντας ακόμα και για “στρατιωτικά αντίποινα”. Εξ άλλου, η επίσκεψη της Προέδρου της Αμερικανικής Βουλής έγινε σε μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή για το Πεκίνο, που παλεύει να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες από τον κορονοίό και τα περιοριστικά μέτρα που έπληξαν το κύρος της χώρας, αλλά και την οικονομία. Ενώ την ίδια στιγμή, ο Πρόδρος, Σι Ζινπίνγκ, ετοιμάζεται για το πενταετές συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, στο οποίο θα ανανεωθεί για τρίτη φορά η θητεία του.

Η μεγάλη ανησυχία των ειδικών είναι ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στη σχέση της Κίνας και της Ταϊβάν, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, την ώρα που η κατάσταση δεν έχει καν ακόμα ομαλοποιηθεί μετά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που έφερε η πανδημία.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η πτώση των Χρηματιστηριακών δεικτών την Τρίτη που κείνησε η επίσκεψη. Την Τετάρτη, οι δείκτες ανέκαμψαν, όμως κάποιες ανησυχίες παραμένουν.

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τσιπς στον πλανήτη και παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Apple, η Qualcomm και η Nvidia.

Ο επικεφαλής της εταιρείας δήλωσε την εβδομάδα που μας πέρασε ότι ένας πόλεμος μεταξύ της Ταϊβάν και της Κίνας θα οδηγούσε στο άμεσο κλείσιμο εργοστασίων. Ευτυχώς, μάλλον απέχουμε ακόμα αρκετά από αυτό το ενδεχόμενο...

ΣΧΕΤΙΚΑ