Οι υπάλληλοι της Shell παίρνουν μπόνους ενώ οι λογαριασμοί εκτοξεύονται

Φωτό: Shutterstock

Μπόνους που θα φτάνει το 8% των αποδοχών τους θα λάβουν οι υπάλληλοι της Shell, καθώς ο ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη – ρεκόρ, λόγω των αυξημένων τιμών πετρελαίου και αερίου.

Οι περισσότεροι από τους 82.000 υπαλλήλους της εταιρείας σε ολόκληρο τον κόσμο θα λάβουν το μπόνους, ωστόσο από αυτό θα αποκλειστούν τα ανώτερα στελέχη της επιχείρησης. Η Shell ανακοίνωσε ότι αυτό το μπόνους αντανακλά την οικονομική επιτυχία της εταιρείας και ότι «δεν αποτελεί απάντηση» στην αύξηση του κόστους ζωής.

Ωστόσο, τα διογκωμένα κέρδη των εταιρειών ενέργειας έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και πολλές είναι οι φωνές που ζητούν να αυξηθούν οι φόροι των εταιρειών και να βοηθηθούν τα νοικοκυριά.

Αίσθηση έκανε και η δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επέκρινε την απληστία των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου και των οικονομικών τους υποστηρικτών και προέτρεψε τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να «φορολογήσουν αυτά τα υπερβολικά κέρδη» για να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Όσον αφορά στη Βρετανία, για παράδειγμα, όπου εδρεύει η Shell, ένα τυπικό νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί με περισσότερες από 3.600 στερλίνες φέτος το χειμώνα για τη θέρμανση. Το αντίστοιχο ποσό τον Οκτώβριο του 2021 ήταν 1.400 στερλίνες ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος έχει υπερδιπλασιαστεί.

Από την πλευρά της, η Shell ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου ύψους 9 δισεκατομμυρίων στερλινών την περασμένη εβδομάδα, λόγω των αυξήσεων στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η αντίπαλη, BP, επίσης ανακοίνωσε τα υψηλότερα κέρδη των τελευταίων 14 ετών ύψους 6,9 δισεκατομμυρίων στερλινών στο τρίμηνο.

Πέραν του μπόνους στους υπαλλήλους της, η Shell ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει δισεκατομμύρια από τα κέρδη της ως μέρισμα στους μετόχους της, μετά τα κέρδη – ρεκόρ του τριμήνου.

Από τη μεριά της, η Βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων για να βοηθήσει τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Η βοήθεια αφορά μία έκπτωση 400 στερλινών, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση ανακοίνωσε και ότι θα φορολογήσει με συντελεστή 25% τα υπερκέρδη των εταιρειών.

Η επιπλέον φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας ξεκινά από τις 26 Μαΐου και αφορά τα κέρδη στη Μεγάλη Βρετανία, που αποτελούν ένα μικρό ποσοστό των συνολικών κερδών των εν λόγω επιχειρήσεων από τις δραστηριότητές τους σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ενώ η Shell και η BP δε θα χρειαστεί να πληρώσουν τίποτα για τα περισσότερα πρόσφατα κέρδη τους, δηλαδή το διάστημα μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου, από τότε που μπαίνει σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία.

Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας εκτιμά ότι η φορολόγηση στα υπερκέρδη θα αποφέρει τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής 5 δισεκατομμύρια στερλίνες, όμως οι επικριτές του μέτρου τονίζουν ότι θα πληγούν τα ασφαλιστικά ταμεία που επενδύουν στις εταιρείες ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ