Οι ειδικοί ανησυχούν για τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων

Shutterstock

Οικονομικοί αναλυτές και ειδικοί των αγορών ανησυχούν ότι οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων είναι πολύ πιθανό να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς και τα εταιρικά κέρδη πολύ περισσότερο απ’ όσο εκτιμούν οι επενδυτές.

Ο Τομ Πορτσέλι, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής για θέματα ΗΠΑ της RBC Capital Markets, ο οποίος είχε προβλέψει τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχόμενη φορά, τόνισε ότι ενδεχόμενη αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

«Δεν πρέπει να φοβίσει η (Fed) την αγορά», είπε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, όπως εκτίμησε και η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης μπορεί να βλάψει τις αγορές. Και αυτό επειδή οι συνεχείς μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε επιβράδυνση των κερδών των επιχειρήσεων, κάτι που φυσικά θα πιέσει τις μετοχές τους και άρα τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Αναλυτές της Citi Global Wealth Investments εκτιμούν ότι οι επενδυτές δεν έχουν αναλογιστεί τις συνέπειες που θα έχει η πτώση των αγορών στους δείκτες. Και προβλέπουν ότι οι τιμές των μετοχών ενδέχεται να υποχωρήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, εκτιμούν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων δε θα γίνουν αισθητές στην αγορά εργασίας για τους επόμενους τρεις με έξι μήνες. Και ανησυχούν για τα εταιρικά κέρδη της επόμενης χρονιάς.

Τις ανησυχίες των ειδικών ήρθε να επιβεβαιώσει η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι εκτιμά πως έως το τέλος της χρονιάς, το παρεμβατικό επιτόκιο της τράπεζας θα φτάσει το 4,4%, ενώ οι προβλέψεις του περασμένου Ιουνίου έκαναν λόγο για 3,4%.

Ταυτόχρονα, η Fed προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου προβλέπουν πλέον ετήσια ανάπτυξη μόλις κατά 0,2% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν των ΗΠΑ, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη τον Ιούνιο που μας πέρασε έκανε λόγο για 1,7%.

Η Fed αναθεώρησε ελαφρώς και την πρόβλεψη για την ανεργία φέτος στο 3,8% από το 3,7% του περασμένου Ιουνίου.

Όσο για τον πληθωρισμό, τον τοποθέτησε στο 5,4% για το 2022, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσει έκαναν λόγο για 5,2%.

ΣΧΕΤΙΚΑ