Πρόστιμο – μαμούθ στην Boeing για «παραπλάνηση» καταναλωτών

Φώτο: Shutterstock

Η Boeing και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της, Ντένις Μίλενμπεργκ, συμφώνησαν να να πληρώσουν τεράστια πρόστιμα για να αποσυρθούν οι κατηγορίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι παραπλάνησαν το κοινό σχετικά με την ασφάλεια του Boeing 737 Max μετά τα δύο τραγικά δυστυχήματα του 2018 και 2019.

Η Επιτροπή υποστήριξε ότι, μετά τη συντριβή τον Οκτώβριο του 2018 της Lion Air 737 Max που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 189 άνθρωποι, η Boeing και ο Μίλενμπεργκ γνώριζαν το πρόβλημα στο συγκεκριμένο αεροσκάφος και στο σύστημα ελέγχου του, το οποίο απειλούσε την ασφάλεια των επιβατών, όμως παρόλα αυτά δήλωναν ότι μπορεί να συνεχίσει να πετάει.

Μετά τη συντριβή στις 10 Μαρτίου του 2019 του δεύτερου 737 Max, η Επιτροπή υπέθεσε ότι η Boeing και ο Μίλενμπεργκ παραπλάνησαν εν γνώσει τους το κοινό σχετικά με «ολισθήματα» και «κενά» στη διαδικασία πιστοποίησης του συστήματος στον έλεγχο της πτήσης.

«Σε περιόδους κρίσης και τραγωδίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι εταιρείες που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο και τα στελέχη τους να παρέχουν πλήρη, διάφανη και αληθή πληροφόρηση στις αγορές», τόνισε στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γκάρι Γκένσλερ.

Και πρόσθεσε ότι «η εταιρεία, Boeing, και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλός της, Ντένις Μίλενμπεργκ, απέτυχαν να εκπληρώσουν τη βασική τους υποχρέωση. Παραπλάνησαν τους επενδυτές δίνοντας διαβεβαιώσεις για το 737 Max, παρότι γνώριζαν τις εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια του».

Με ανακοίνωσή της, η Boeing απαντά ότι ο διακανονισμός «επιλύει ολοκληρωτικά την προηγούμενη έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ σχετικά με τα δυστυχήματα των 737 Max».

Και προσθέτει ότι «ο διακανονισμός είναι ένα κομμάτι μίας ευρύτερης προσπάθειας της εταιρείας να επιλύσει υπεύθυνα τα νομικά ζητήματα σχετικά με τα 737 Max με τρόπο που να υπηρετεί τα συμφέροντα των μετόχων, των εργαζομένων και των επενδυτών.

Η εταιρεία και ο Μίλινμπεργκ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε διακανονισμό με τις προβλέψεις για απάτη σχετικά με τους νόμους που διέπουν το αμερικανικό χρηματιστήριο, παρότι η κολοσσιαία εταιρεία δεν παραδέχτηκε ποτέ τις κατηγορίες της Επιτροπής.

Η Boeing συμφώνησε να πληρώσει 200 εκατομμύρια για τον διακανονισμό και ο Μίλινμπεργκ άλλο ένα εκατομμύριο.

Τα πρόστιμα, παρότι είναι πολύ υψηλά, είναι ασήμαντα μπροστά στο οικονομικό χτύπημα που δέχτηκε η Boeing τα προηγούμενα χρόνια εξ αιτίας του 737 Max.

Οι καταγεγραμμένες απώλειες του κολοσσού μετρούνται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά τα νομικά έξοδα των αγωγών που εκδικάζονται για τους νεκρούς κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ