«Σίγουροι» για παγκόσμια ύφεση του 2023 εμφανίζονται οι αναλυτές

Shutterstock

Τα προειδοποιητικά σημάδια για την παγκόσμια οικονομία εμφανίζονται διαρκώς, κυρίως με τη μορφή του υψηλού πληθωρισμού, των δραστικών αυξήσεων επιτοκίων, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το μοντέλο προβλέψεων της εταιρείας ερευνών, Ned Davis Research, η πιθανότητα να βρεθεί η παγκόσμια οικονομία σε ύφεση την επόμενη χρονιά έχει πλέον αυξηθεί στο 98,1%.

Οι μόνες περιπτώσεις που το συγκεκριμένο μοντέλο έδινε τόσο υψηλό ποσοστό στην πιθανότητα ύφεσης ήταν σε χρονιές που η παγκόσμια οικονομία έκανε βουτιά. Πιο πρόσφατα το 2020 λόγω της πανδημίας και κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008 και το 2009.

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειές τους για ελέγξουν τον πληθωρισμό, οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές είναι όλο και πιο απαισιόδοξοι.

Οι επτά από τους 10 οικονομικούς αναλυτές σε έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ θεωρούν ότι η παγκόσμια ύφεση είναι τουλάχιστον πιθανή. Ταυτόχρονα, οι οικονομικοί αναλυτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και εκτιμούν ότι η αναλογία μισθών – πληθωρισμού θα συνεχίσει να υποχωρεί αυτή τη χρονιά, αλλά και την επόμενη.

Δεδομένων των υψηλών τιμών τροφίμων και ενέργειας, υπάρχουν έντονες ανησυχίες πια ότι η αύξηση του κόστους ζωής θα οδηγήσει σε διαδηλώσεις και αναταραχές. Το 79% των αναλυτών στην έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εκτιμούν ότι η άνοδος των τιμών θα φέρει κοινωνική αναταραχή, ειδικά στις φτωχές χώρες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις πλούσιες οικονομίες δεν ξεπερνά το 20%.

Επίσης, και οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες με την πτώση των αγορών και, ειδικά, του βιομηχανικού, Dow Jones, ο οποίος έχει απωλέσει πάνω από το 25% της αξίας του από τον περασμένο Μάρτιο.

Ακόμα και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Fed ανησυχούν για τον κίνδυνο ύφεσης, παρά το γεγονός ότι στην αμερικανική οικονομία υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία.

Η αγορά εργασίας βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό, με την ανεργία να κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1969. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν χρήματα και τα εταιρικά κέρδη είναι ισχυρά.

Επίσης, υπάρχουν ελπίδες ότι ο χειρότερος πληθωρισμός στις ΗΠΑ εδώ και 40 χρόνια θα μειωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς η προσφορά θα μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση για προϊόντα.

Όσο για την αμερικανική οικονομία, ειδικότερα, οι αναλυτές θεωρούν ότι η ύφεση ίσως να μην είναι τόσο βαθιά όσο σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ